Studiu: Secretul unei vieți mai lungi se află în sistemul imunitar al femeilor

0

femeiaUn nou studiu arată că nivelul celulelor albe din sânge, responsabile pentru lupta împotriva infecțiilor, scad la bărbați într-o măsură mai mare decât la femei pe măsură ce ambele sexe îmbătrânesc, scrie Telegraph.co.uk. În unele părți ale lumii, cum ar fi Japonia, femeile au o speranță de viață cu șase ani mai mare decât cea a bărbaților, de-a lungul timpului existând mai multe teorii care au încercat să explice astfel de diferențe de vârstă, valabile pe tot globul.

După ce o cercetare recentă a lansat ipoteza că mitocondriile, uzinele energetice ale celulelor, dau mai puține erori la femei decât la bărbați, una și mai recentă, a oamenilor de știință de la Universitatea Medicală și Dentară din Tokio, a descoperit un alt motiv: nivelul celulelor albe din sânge și alte părți ale sistemului imunitar, numite citokine, se deteriorează mai repede la bărbați decât la femei. Cercetătorii cred că motivul ar fi faptul că hormonii sexuali feminini, cum ar fi estrogenul, pot intensifica răspunsul sistemului imunitar la infecții.

Echipa de cercetare a analizat sângele a 356 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani și a observat că, la ambele sexe, numărul celulelor albe din sânge scade o dată cu vârsta, dar și că două elemente cheie, limfocitele T și B, se împuținează mai repede la bărbați. Cele două tipuri de celule au rol important în lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Oamenii de știință au mai văzut și că citokinele, celule care se bat cu virusurile și cu tumorile, s-au înmulțit cu vârsta la ambele sexe, doar că la femei rata de creștere a fost mai mare. În plus, la bărbați s-a observat un declin al două tipuri de citokine care țin sub control sistemul imunitar și împiedică inflamarea să deterioreze țesuturile din jur.

Foto: Flickr/Fergal Mac Eoinin


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger