Studiu: Schimbările climatice ar putea creşte radiaţiile şi furtunile de ultraviolete

0

Când vine vorba de radiaţii, de obicei sunt dezastre precum cele de la Cernobâl sau Fukushima care captează atenţia lumii; dar pericolul real, pentru cei mai mulţi oameni, vine de la soare, iar încălzirea globală ar putea agrava situaţia, scrie Vice, citând un studiu recent care susţine că furtunile de ultraviolete şi radiaţiile solare ar putea creşte, dacă stratul de ozon continuă să se subţieze.

 

 

Autorii studiului au vrut să studieze condiţii atmosferice similare celor de pe Marte, aşa că s-au aventurat pe vârfurile Anzilor, unde peisajul este, suprinzător, similar celui marţian. Timp de doi ani, cercetătorii au înregistrat nivelurile ultravioletelor, care au tot crescut, atingând valori niciodată înregistrate anterior, în afara de Antarctica. În 2003 şi 2004, notează cercetătorii, furtunile de ultraviolete au fost neobişnuit de puternice, din cauza subţierii stratului de ozon, provocată de furtuni solare, vânturi intense, incendii şi uragane.

În mod normal, nivelurile ultravioletelor nu sunt atât de ridicate, dar când se întrunesc condiţii care duc la subţierea statului de ozon, atunci situaţia se schimbă. Iar modificările climatice cauzează subţierea stratului de ozon, ceea ce poate însemna apariţia unor furtuni de ultraviolete tot mai intense, chiar în afara spaţiului Anzilor sau Antarcticii. Este nevoie, însă, de mai multe studii pentru a determina gravitatea acestui pericol, nivelul de risc, dar un lucru este sigur, afirmă cercetarea: incendiile, taifunurile şi tornadele sunt vârful icebergului când vine vorba de schimbările climatice. Se poate şi mai rău.

 

Sursa: Vice

Foto: IH

 

Puteţi citi şi:

Modificările climatice scot la iveală păduri înghiţite de ape acum mii de ani

Ce îi îngrijorează cel mai mult pe cercetătorii care studiază viitorul

Studiu: Schimbarea climatică va duce la foamete şi conflicte civile

Cum afectează încălzirea globală România şi ce nu fac autorităţile

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger