Studiu: Schimbarea climatică va duce la foamete şi conflicte civile

1

Un raport lansat recent de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), din cadrul Naţiunilor Unite, trage un semnal de alarmă asupra faptului că schimbările climatice presupun un risc foarte crescut pentru cele mai vulenrabile populaţii de pe glob. Raportul, realizat de 309 autori din 70 de ţări, arată că temperaturile în creştere vor afecta major recoltele, ducând la crize legate de accesibilitatea hranei şi de creşterea preţurilor la mâncare, ceea ce poate genera conflicte civile în numeroase zone.

 

Global-Warming-450x300

 

“Creşterea temperaturii globale, combinată cu cererea din ce în ce mai mare de hrană, implică mari riscuri pentru siguranţa alimentară la nivel mondial şi regional,” spune raportul, precizând că lumea nu este pregătită să confrunte riscurile asociate schimbărilor climatice. În viitorul creionat de autorii studiului, încălzirea gobală, laolaltă cu suprapopularea periclitează capacitatea sistemelor naturale şi umane, determinând o creştere a sărăciei, a conflictelor şi o dispariţie accelerată a speciilor. “Nu trăim într-o epocă în care încălzirea globală să fie proiectată într-un viitor ipotetic. Fără îndoială, lumea în care trăim este deja modelată de încălzirea globală,” a declarat Chris Field, cercetător californian aflat în echipa coordonatoare a studiului IPCC.

Potrivit studiului, comunitatea ştiinţifică este 95% sigură că oamenii au fost şi sunt cauza dominantă a încălzirii globale, constatată de la începutului secolului XX. “Trăim într-o epocă a schimbării climatice determinate de om. În cele mai multe cazuri, nu suntem pregătiţi pentru riscurile asociate acestui fenomen, cu care deja ne confruntăm,” arată Vicente Barros, profesor la Buenos Aires şi coordonator al studiului. În opinia acestuia, toate ţările, inclusiv cele dezvoltate, ar trebui să ia cât mai rapid măsuri preventive, pentru a evita riscul foarte crescut de izbucnire a conflictelor civile, determinate de insuficienţa resurselor alimentare. Raportul IPCC subliniază că vulnerabilitatea la schimbările climatice variază sensibil în funcţie de factori non-climatici, cum ar fi dezvoltarea politică şi economică. Astfel, ţările mai sărace sunt mult mai expuse riscurilor şi au o capacitate mult mai scăzută de a se adapta la noua configuraţie decât ţările bogate.

Una dintre principalele “bătălii” pe care Naţiunile Unite le recomandă guvernelor şi instituţiilor internaţionale este combaterea gazelor de seră, atâta vreme cât multe materiale ştiinţifice arată că încălzirea pe termen lung este în mare parte determinată de emisiile de gaze. Fiecare moleculă de dioxid de carbon, cel mai răspândit din categoria gazelor de seră, poate rămâne în atmosferă până la o mie de ani, fiind prin urmare necesară o reducere masivă a emisiilor în viitorul cel mai apropiat.  “Schimbarea climatică a produs deja pagube economice severe, iar lucrurile nu se vor ameliora dacă nu luăm măsuri. Raportul arată clar că reducerea rapidă şi severă a emisiilor poate reduce masiv costurile acestor consecinţe. Măsurile luate acum sunt, fără îndoială, mai ieftine decât aşteptarea,” e de părere Andrew Steer, preşedintele World Resource Institute.

Printre celelalte efecte “severe şi ireversibile” ale schimbărilor climatice se numără, de asemenea, şi dispariţia multor specii şi topirea calotei glaciare, ce ar putea duce la creşterea nivelului apelor cu peste jumătate de metru. Combinaţia de temperaturi ridicate şi umiditate crescută va atrage după sine, în anumite regiuni ale lumii, dificultăţi majore şi chiar imposibilitatea derulării unor activităţi umane de bază, cum ar fi cultivarea hranei şi munca în aer liber. Raportul mai arată că zonele şi ţările de coastă dependente de pescuit vor avea de suferit, atâta vreme cât varietatea speciilor marine va fi substanţial redusă, iar apa oceanelor devine din ce în ce mai acidă, ca urmare a absorbţiei unei cantităţi mai mari de dioxid de carbon. Totodată, printre riscuri se mai numără îmbolnăvirile numeroase în rândul zonelor de coastă, în urma inundaţiilor şi creşterii nivelului mărilor, pagube la nivelul infrastructurilor legate de alimentarea cu apă, energie electrică şi asigurarea serviciilor medicale de urgenţă, mortalitate crescută, asociată încălzirii, secetei şi inundaţiilor, insuficienţa apei potabile şi a apei necesare în agricultură etc.

Rezumatul extins al studiului IPCC poate fi consultat integral aici.

Sursa: Mashable

 

Puteţi citi şi:

Cum afectează încălzirea globală România şi ce nu fac autorităţile


Un comentariu

 1. In ultima vreme au fost foarte multe discutii si dezbateri referitoare la schimbarile climatice dar nimic concret din punct de vedere al actiunilor de combatere. Unul dintre motivele lipsei de actiune este incapacitatea stiintei de a demonstra clar motivele schimbarilor climatice. Se spune ca este o incalzire globala, se dau tot felul de date, dar iarna 2009-2010 din emisfera nordica a fost una din cele mai dure din ultimii zeci de ani. Incapacitatea stiintei de a prezice vremea, fie si pe perioade foarte scurte de timp duce de asemenea la inducerea sentimentului de neincredere si nesiguranta a guvernelor si a opiniei publice. Astfel, o stiinta care nu este capabila sa prevada vremea pentru nici macar trei zile nu poate convinge ca va fi in stare sa prezica vremea pe ani de zile. Iarna din emisfera nordica, din sezonul 2009-2010 a accentuat si mai mult acest sentiment de neincredere. De altfel, in ultima vreme, s-a lasat linistea peste subiectul “incalzirea globala”. Totusi problemele ramin: inundatii catastrofale in unele regiuni ale globului, seceta extrema in altele, seceta urmata de ploi catastrofale, tornade, furtuni extrem de puternice, socuri termice de la o zi la alta, etc. Toate acestea au efece drastice asupra agriculturii si in ultima instanta asupra omenirii. In cele ce urmeaza vreau sa va prezint o analiza personala asupra fenomenului de schimbare a climei. In ultimii ani, pe masura ce fenomenele meteo au devenit din ce in ce mai violente, au inceput discutiile… (foarte intense uneori) pe tema motivelor acestor modificari. A fost considerat drept principal “vinovat” de aceste probleme un gaz (CO2) a care ar genera un efect de sera care la rindul lui duce la incalzirea atmosferei (caldura de la Soare este evacuata mai greu).
  Aici eu am citeva observatii importante:
  1. Efectul de sera din atmosfera terestra nu este produs in principal de CO2, este produs de vaporii de apa.
  2. Nimeni nu a facut nici o demonstratie credibila a relatiei dintre incalzirea atmosferei si fenomenele meteo extreme (valuri de caldura sau frig, ploi extrem de puternice, secete, etc).
  De exemplu daca, global, temperatura atmosferei creste cu 1 grad Celsius, ar putea sa creasca minimele si maximele medii cu 1 grad Celsius ceea ce nu este foarte mult, fara sa avem fenomene extreme.
  Aici, ca o alta observatie extrem de importanta, omenirea nu stie in acest moment cum se produce ploaia (sau fulgul de zapada) intr-un nor.
  Discutii, ipoteze sint multe dar nimeni nu a produs ploaie (sau fulgi de zapada) in laborator. Formarea picaturilor de ploaie (sau a fulgilor de zapada) este un mister total pentru stiinta actuala.
  Acesta este unul dintre motivele principale a incapacitatii in prevederea vremii. Un nor are efecte importante asupra vremii la sol, norii joaca un rol extrem de important in clima Pamintului (numai ca sttinta nu poate prevedea cind se formeaza sau dispar).
  3. Pina acum nimeni nu a studiat in mod serios schimbul de caldura pe care il are atmosfera cu alte sisteme (suprafata Pamintului sau vidul cosmic).
  Aceasta este greseala majora care s-a facut pina acum.
  Nimeni nu a studiat pe unde intra si pe unde iasa caldura din atmosfera si cu ce viteze. Mai jos am facut o analiza a “punctelor de intrare” a caldurii in atmosfera si o idee despre viteza cu care intra.
  Ceea ce noi denumim “vreme” este dat de acest bilantul energetic dintre: energia emisa de Soare, caldura care intra in atmosfera si caldura care iasa.
  Aceasa ecuatie deosebit de simpla la prima vedere se complica enorm daca incepem sa studiem transformarile care au loc in atmosfera.
  Viteza cu care se face transferul de caldura din atmosfera determina temperaturile, vinturile, uraganele, etc
  Tinind cont de observatiile de mai sus am inceput sa caut explicatii, pentru ca totusi fenomenele extreme sint, iar in ultimii ani s-au accentuat atit ca amploare cit si ca frecventa de manifestare. Pentru a gasi un raspuns plauzibil am incercat o comparatie intre situatia de acum si cea din anii 1800 (inainte de revolutia industiala).
  Modificarile notabile care au aparut intre aceste doua momente:
  1. Populatia a crescut de citeva ori.
  2. Padurile au fost defrisate masiv, locul lor a fost luat de cimpuri pe care se practica agricultura.
  3. Orasele s-au extins extrem de mult ca suprafata.
  4. Infrastructura de transport (sosele, cai ferate) s-a extins extrem de mult.
  5. Se foloseste preponderent combustibil fosil pentru nevoile energetice ale omenirii.
  6. Consumul de energie pe cap de locuitor a crescut extrem de mult. S-a dezvoltat foarte mult turismul de masa (care era aproape inexistent pe la 1800)
  a crescut extrem de mult circulatia oamenilor pe distante mici si medii (la si de la locul de munca, vizite, cumparaturi, etc).
  Aceasta crestere a consumului de energie pe locuitor este sustinuta preponderent din energia solara din trecut, stocata in combustibilii fosili.
  7. Consumul de hrana pe cap de locuitor a crescut foarte mult in unele parti. Se arunca foarte multa mincare (si asta din cauza ca este prea ieftina iar omul
  “modern” nu simte efortul depus pentru obtinerea ei), se maninca foarte multa mincare (obezitatea a devenit o problema serioasa in foart multe state).
  Consecintele acestor modificari:
  1. Injectarea unor cantitati enorme de caldura de catre cimpurile agricole din cauza transformarii energiei solare in caldura.
  Acesta este un fenomen care a scapat, in mod surprinzator, atentiei publice. Dupa parerea mea acesta este fenomenul determinant in problemele climatice
  cu care ne confruntam noi acum.
  Datorita ciclurilor vegetale specifice culturilor agricole si padurilor apar perioade de timp (coacerea culturilor, rasarirea culturilor, etc) in care pe suprafete extrem
  de importante de pamint energia solara este transformata in caldura in loc sa fie transformata in energie chimica, prin fotosinteza. De exemplu in regiunile cu clima temperata padurea devine verde in aprilie si frunzele se usuca in octombrie (pe durata de aproximativ 6 luni padurea este verde) in timp ce un cimp agricol cultivat cu griu de exemplu, ajunge la maturitate pe la sfirsitul lui iunie. Pe durata coacerii culturilor agricole nu se produce fotosinteza, energia solara este transformata in caldura.
  De asemenea in unele zone cimpurile agricole ramin nelucrate dupa prima recolta, pamintul este expus radiatiei solare, ceea ce duce din nou la injectarea
  caldurii in atmosfera.
  Prin dimensiunea suprafetelor agricole acesta este fenomenul preponderent care determina problemele climatice (dupa parerea mea).
  TEMPERATURA LA SOL ESTE MOTIVUL PRINCIPAL AL INCALZIRII ATMOSFEREI SI AL FENOMENELOR METEO EXTREME.
  Fenomenele meteo extreme sint rezultatul unor diferente mari de temperatura intre mase de aer alaturate. Cu cit diferentele
  de temperatura sint mai mari cu atit intensitatea fenomenelor meteo este mai mare.
  2. Injectarea unor cantitati foarte mari de caldura de catre infrastructura de transport si orase.
  Drumurile, caile ferate si orasele (construite preponderent din beton) trensforma energia solara de asemenea in caldura, care ajunge in atmosfera.
  3. Injectarea unor cantitati foarte mari de caldura prin arderea combustibilor fosili.
  Practic toata caldura folosita la incalzirea locuintelor ajunge in atmosfera (datorita transferului termic prin pereti si ferestre in cele mai bune locuinte caldura ajunge afara in aproximativ doua zile). La fel se intimpla in cazul oricarui proces industrial care necesita energie termica (industrie siderurgica, termocentrale, etc).
  Odatorita randamentelor slabe ale motoarelor termice si ale turbinelor pentru generarea energiei electrice (sub 40%) cea mai mare parte a energiei combustibililor fosili folositi la producerea de energie ajunge in atmosfera sub forma de caldura.
  4. Emiterea in atmosfera a unor cantitati enorme de CO2, gaz cu efect de sera.
  Datorita consecintelor prezentate mai sus ajungem la raspunsuri in cazul problemelor climatice:
  1. Datorita incalzirii puternice a solului se incalzesc straturile superioare ale atmosferei astfel incit nu se mai formeaza norii.
  Aerul incarcat cu vapori de apa (daca acestia exista) nu se poate ridica la altitudinea la care apa se condenseaza. Asa ceva s-a intimplat in Rusia (de exemplu) in vara 2010 (cu efecte catastrofale pe plan agricol si al mediului, in general).
  Asa se explica, de exemplu, lipsa zapezilor si iernile calde din ultimii ani. Iarna 2009-2010 se explica prin faptul ca, din motice necunoscute (oamenii nu stiu de ce se formeaza fulgii de zapada in nori), s-a creat o suprafata suficient de mare se sol acoperit de zapada. Zapada a reflectat radiatia solara si a dus la iarna “severa” (in realitate o iarna normala pentru emisfera nordica dupa tiparele vechi ale climei).
  2. Datorita incalzirii rapide a pamintului se incalzeste rapid si aerul de deasupra ceea ce poate determina miscari violente ale aerului (daca in vecinatate
  se afla o masa de aer rece).
  Aceasta duce la aparitia furtunilor puternice, tornadelor, etc. Asa se poate explica de exemplu, aparitia in ultimul timp al tornadelor in Romania, fenomen de neconceput in cazul tarii noastre in urma cu numai citiva ani.
  3. Incalzirea atmosferei la nivel global (in medie). Cantitatea de caldura injectata in atmosfera a crescut foarte mult iar viteza de evacuare a scazut (din cauza
  accentuarii efectului de sera).Ce este de facut:
  1. Cel mai important, dupa parerea mea, este sa se incerce sa se mentina cit mai multa verdeata la suprafata pamintului (asa cum era inainte de revolutia industriala).
  Verdeata nu o sa permita transformarea energiei solare in energie termica. Acest lucru se poate realiza pe doua directii: impaduriri masive si elaborarea unor tehnologii agricole care sa permita mentinerera cimpurilor agricole verzi pe o durata cit mai mare de timp (de exemplu sa nu se permita ca terenurile agricole sa stea numai arate sau in stare de miriste cu saptaminile). Dupa recoltare ar trebui sa se cultive alte plante care rasar foarte repede.
  Modul in care se face acum agricultura este gresit din multe puncte de vedere (foloseste ingrasaminte, pesticide, etc, care distrug solul, injecteaza cantitati enorme de caldura in atmosfera, etc).
  Trebuie modifciat modul in care se face agricultura, in acord cu procesele naturale care au loc, nu impotriva lor.
  2. “Inverzirea” oraselor si a infrastructurii de transport. Betonul, asfaltul sau caile ferate sint generatoare importante de caldura dar pot fi “mascate” prin plantarea de arbori inalti de-a lungul cailor de transport sau printre blocuri (in orase). Astfel se diminueaza foarte mult cantitatea de energie solara care ajunge in contact cu aceste suprafete, ceea ce duce la diminuarea inportanta a caldurii emanate.
  3. Incercarea de a reflecta cit mai multa lumina solara inapoi in spatiu. Asa ceva necesita insa studii de fezabilitate. De exemplu un cimp de oglinzi controlate
  (care s-ar putea instala in zonele de desert, de exemplu), costa foarte mult, trebuie determinat in ce masura este fezabil asa ceva. Dar astfel de idei corect aplicare ar putea avea pe de alta parte efecte benefice extrem de importante. De exemplu cu un cimp de oglinzi suficient de mare si amplasat la o distante potrivita de un ocean sa se determine miscarea maselor de aer incarcate cu umiditate spre continent, aducerea ploilor si formarea unor paduri. Dar asa ceva, repet, necesita studii mai ample.
  4. Tot ceea ce s-a spus pina acum in legatura cu reducerea emisiilor de CO2 (folosirea mijloacelor de transport in comun, micsorarea numarului de automobile, imbunatatirea randamentelor, etc)
  In realitate clima (vremea) este controlata prin nivelul radiatiei solare, nori si strat de zapada la nivelul solului.
  Tinind cont ca omenirea nu are habar cum se formeaza ploaia sau zapada in nori si nu au nici o sansa sa controleze nivelul radiatiei solare oamenii nu pot (si nu o sa poata niciodata, din punctul meu de vedere) sa prevada vremea.
  Ceea ce pot face oamenii este sa influenteze intr-o anumita masura clima (a se vedea ce am scris mai sus).
  Dar aceasta influenta poate fi si zero.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger