Studiu: Sărăcia micşorează creierul copiilor

0

Cercetătorii cred de multă vreme că statutul socioeconomic influenţează comportamentul şi capacităţile cognitive ale copiilor, mai ales ale celor foarte săraci, scrie Nature.com. Motivele nu au fost niciodată clare, deşi mediile de acasă stresante, alimentaţia precară, expunerea la chimicale industriale precum plumbul şi lipsa accesului la o educaţie decentă sunt invocate adesea ca posibili factori. Recent, însă, în ceea ce este numit cel mai mare studiu de până acum pe această temă, publicat în jurnalul Nature Neuroscience, o echipă de cercetători în neuroştiinţe de la Universitatea Columbia şi Spitalul pediatric din Los Angeles a stabilit că abilităţile cognitive ale unui copil sunt afectate de veniturile familiei.

Echipa a analizat creierele a 1.099 de copii, adolescenţi şi adulţi tineri din mai multe oraşe americane. Din moment ce oamenii cu venituri mici provin, de regulă, din rândul minorităţilor etnice, cercătorii au realilzat genealogia genetică a fiecărui copil şi au ajustat apoi calculele astfel încât efectele sărăciei să nu fie denaturate de micile diferenţe de la nivelul structurii creierului dintre grupurile etnice. Creierul copiilor din categoria cu cele mai mici venituri s-a dovedit a fi cu 6% mai restrâns decât cel al copiilor din familii cu venituri bune.

La copiii din cele mai sărace familii, decalaje de venit de doar câteva mii de dolari au fost asociate cu diferenţe mari în structura creierului, mai ales în regiuni cerebrale legate de limbaj şi capacităţi de luare a deciziilor. Totodată, punctajul copiilor la teste care măsurau capacităţile cognitive, cum ar fi cele de a citi sau memora, a scăzut odată cu venitul părinţilor.

Atât noul studiu, cât şi o cercetare anterioară cu rezultate similare nu explică însă cauzele acestor diferenţe cognitive. Deşi autorii ambelor studii spun că ar putea fi implicaţi anumiţi factori genetici, ei cred că facctori de mediu precum stresul sau alimentaţia sunt mai importante şi se manifestă încă înainte de naşterea copiilor.

Citiţi întregul articol pe Nature.com.

 

Puteţi accesa şi:

Începând de ieri, sărăcia va fi eradicată în România

FOTO Alice în ţara săracilor

FOTO Săraca România

Raport: Jumătate din avuţia lumii e deţinută de 1% din populaţia globală


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger