Studiu: Psihoterapia online, la fel de eficientă precum cea faţă în faţă

0

Un studiu realizat în Elveţia de către cercetători ai Universităţii Zurich susţine că psihoterapia online este cel puţin la fel de eficientă precum terapia tradiţională, faţă în faţă cu pacientul. Pentru acest studiu au fost evaluaţi 62 de pacienţi cu depresie moderată, care au fost împărţiţi în două grupuri: un grup care a primit tratament clasic (terapie cognitivă comportamentală, în scris şi vorbit) şi un grup care a primit tratament online (care includea diverse teme de la o şedinţă la alta).

 

 

În cazul ambelor grupuri, nivelul de depresie a scăzut în urma terapiei, iar rezultatele au fost similare: 53% din pacienţii trataţi online nu au mai fost diagnosticaţi cu depresie şi 50% din cei trataţi tradiţional – la fel. Eficienţa tratamentului online a fost vizibilă şi la trei luni după tratament, susţine studiul. Astfel, depresia nu a mai putut fi detectată la 57% din pacienţii din grupul tratat online, versus 42% (la care nu a mai fost detectată depresia) din grupul tratat tradiţional.

Aproape toţi pacienţii supuşi studiului au fost, se pare, satisfăcuţi de ambele forme de tratament; în grupul tratat online, 96% dintre pacienţi au simţit ca „personală” conexiunea cu terapistul lor, faţă de 91% din pacienţii din grupul tratat tradiţional. Astfel, susţine profesorul Andreas Maercker, coordonator al studiului, terapia online poate funcţiona ca şi înlocuitor al terapiei clasice, faţă în faţă, eficienţa serviciilor oferite prin internet fiind similară celei oferite de serviciile directe, tradiţionale, de psihoterapie. Desigur, experimentul s-a referit numai la persoane cu depresie moderată, nu cu boli psihice mai grave, dar poate fi o poartă deschisă înspre alte studii, în viitor.

 

Sursa şi foto: Mashable


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger