Studiu: Printr-un sărut se transferă 80 de milioane de bacterii

0

Sperăm ca noile concluzii la care au ajuns cercetătorii olandezi să nu vă tulbure momentele de intimitate şi tandreţe şi să rămână doar o cifră utilă pentru un eventual răspuns de cultură generală. Potrivit studiului realizat de Organizaţia de Cercetare Ştiinţifică Aplicată din Olanda, în timpul unui sărut de zece secunde se pot transfera până la 80 de milioane de bacterii între parteneri. Cele mai multe şanse să-şi transfere bacterii au, arată acelaşi studiu, cuplurile care se sărută de minim nouă ori pe zi.

“Un sărut franţuzesc este exemplul perfect de expunere la un număr gigantic de bacterii, într-un timp foarte scurt,” arată coordonatorul cercetării, Remco Kort. Echipa condusă de el a monitorizat săruturile a 21 de cupluri – atât pe cele “uscate”, în care sunt folosite doar buzele, cât şi aşa-numitele “săruturi franţuzeşti.” Analizând mostrele de salivă prelevate înainte de săruturi de zece secunde cronometrate, cercetătorii au putut număra până la 80 de milioane de bacterii transferate între cei doi parteneri. În timp ce bacteriile din salivă au tendinţa de a fi transferate mai uşor în timpul sărutului, cele de pe limbă sunt mai greu de transferat. Potrivit studiului, în gură există circa 700 de specii de bacterii, unele putându-se transmite însă mai uşor decât altele.

Echipa de cercetare a colaborat la realizarea acestui studiu cu muzeul Micropia, primul muzeu din lume dedicat microbilor, deschis la Amsterdam. În prezent, în cadrul muzeului există o expoziţie unde cuplurile îşi pot măsura cantităţile de bacterii transferate în timpul sărutului, cu ajutorului unui “sărutometru,” care măsoară instant transferul microbian.

Din ce în ce mai mulţi cercetători acordă atenţie microbiomului, ecosistemul care numără circa 100 de trilioane de microorganisme din corpul uman, pentru a înţelege mai bine rolul lor în prevenirea bolilor. Rezultatele cercetării despre sărut vor fi folosite pentru a dezvolta terapii bacteriene, destinate oamenilor expuşi la probleme de sănătate provocate de microorganisme.

Sursa: BBC

Foto: Alfred Eisenstaedt

Puteţi citi şi:

Oameni + microbi = viață

Câte bacterii duce cu sine o persoană? Cam 37 de milioane

Laptele de mamă conţine peste 700 de specii de bacterii

Ce locuri din casă sunt mai murdare decât colacul de WC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger