Studiu: Preţurile crescute la alcool reduc decesele cauzate de acesta

0

Stabilirea unui plafon minim de preţ pentru băuturile alcoolice pare o măsură cu efecte benefice asupra sănătăţii consumatorilor, arată un studiu recent publicat în Canada, în revista Addiction. Decesele cauzate de alcool scad dacă costurile băuturii sunt mai ridicate din cauza taxării în baza unui plafon obligatoriu pe unitate.

 

 

Rezultatele studiului au fost salutate de toţi cei care luptă pentru sănătatea semenilor şi vin pe fondul unei dezbateri în instanţă, în Scoţia, unde guvernul plănuieşte să introducă un astfel de plafon de preţ, dacă decizia justiţiei îi va fi favorabilă în acest sens. Cercetătorii conchid că o creştere de 10% a preţului alcoolului duce la o scădere de 32% a deceselor cauzate de consumul de alcool. Studiul lor a fost realizat între anii 2002 şi 2009, în British Columbia, unde alcoolul poate fi comercializat direct către publicul larg numai în magazine controlate de autorităţile de stat. Autorii studiului spun că se observă o descreştere a consumului de alcool considerat ieftin dacă preţul acestuia creşte şi, drept urmare, se reduc problemele de sănătate ale celor care îl consumau.

„Acest studiu arată că până şi băutorii cei mai înrăiţi reduc consumul de alcool dacă apare problema preţului crescut”, consideră dr. Tim Stockwell, director al Centre for Addictions Research din cadrul Universităţii Victoria din British Columbia. În timpul anilor dedicaţi cercetării, legislaţia s-a modificat în Canada, permiţând apariţia magazinelor cu vânzare de băuturi alcoolice în sectorul privat. O creştere cu 10% a numărului acestor magazine a fost asociată cu o creştere de 2% în totalul deceselor provocate de alcool. Studiul realizat de canadieni este primul care subliniază efectele preţului asupra ratei mortalităţii cauzate de alcool.

 

Sursa şi mai multe detalii: BBC

Foto: Salon.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger