Studiu: Poluarea din China ucide 4.000 de oameni zilnic

0

Guvernul chinez se confruntă cu o criză de proporții, în urma exploziei de la depozitul din Tianjin, unde se aflau circa 100 de tone de cianură de sodiu. Autoritățile duc o luptă contra-cronometru pentru curățarea deșeurilor toxice, care, la o ploaie, ar putea genera cantități uriașe de gaze periculoase în atmosferă. Această situație dramatică intervine într-un context deja extrem de problematic, în ceea ce privește efectele poluării asupra sănătății chinezilor.

Un studiu recent susţine că poluarea din aerul respirat de locuitorii Chinei ucide aproximativ 4.000 de persoane pe zi în această ţară. Studiul a fost realizat de cercetători de la Berkeley Earth, o organizaţie non-profit, care a calculat, folosind cele mai noi date, că aproape 17% din decesele din China sunt urmarea unor boli de inimă şi de plămâni sau a altor probleme de sănătate cauzate de poluarea aerului.

Problema poluării nu se limitează doar la oraşele mari; studiul arată că 38% dintre chinezi trăiesc zilnic într-un nivel de poluare clasificat drept “nesănătos” de instituţiile de mediu. Astfel, conchide cercetarea, aerul poluat al Chinei ucide peste 1,4 milioane de persoane anual, în vreme ce, spre comparaţie, în SUA această cifră este de aproximativ 200.000 de persoane (în cele mai rele situaţii). Conform datelor studiului, care duce comparaţiile şi la nivelul concentraţiilor de particule toxice din aerul respirat, aproape toată lumea din China respiră aer mult mai nesănătos decât cel mai poluat aer din SUA.

Echipa Berkeley Earth a analizat, pentru acest studiu, date întinse pe durata a patru luni, din aprilie 2014 până în august 2014; apoi, pe baza lor, a creat calcule generate de calculator care să estimeze decesele apărute ca urmare a unor de boli de inimă, plămâni sau de atacuri cerebrale, boli cauzate de diferite tipuri de poluanţi din atmosferă. La nivelul ridicat de poluare din aerul Chinei contribuie din plin uzinele electrice, facilităţile industriale, maşinile, arderile de combustibili fosili. Particulele toxice minuscule eliberate de aceste activităţi pot ajunge în plămâni şi în sânge, cauzând o serie de probleme de sănătate, de la astm la boli cardiovasculare.

 

Surse şi foto: Phys, Inhabitat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger