Oamenii de știință avertizează că poluarea ar putea priva copacii Europei de nutrienți vitali prin îmbolnăvirea unor ciuperci esențiale.
Aceste ciuperci trăiesc pe rădăcinile copacilor, hrănindu-le cu minerale și apă. Cercetătorii spun că limitele actuale privind poluarea ar putea fi insuficiente pentru protejarea ciupercilor.
S-au identificat semne ale malnutriției copacilor în pădurile europene, precum frunze decolorate sau lipsă, iar pierderea acestor ciuperci ar putea fi un factor, spune studiul publicat in jurnalul Nature.
”Dacă ne pasă de condițiile pădurilor noastre – în ce stare sunt – nu ne putem uita doar deasupra solului”, spune dr. Martin Bidartondo de la departamentul de științe naturale al College London și Royal Botanic Gardens, Kew. ”Trebuie să ne uităm dedesubt – trebuie să înțelegem cum ciupercile hrănesc copacii.”
Aceste ciuperci pot trăi timp de decenii în subsol, ajungând la mărimi de câțiva metri pătrați. Sunt cunoscute drept `fungi micorizali` și primesc carbon de la copaci în schimbul nutrienților esențiali precum azot, fosfor și potasiu, pe care îl iau din sol.
Cercetătorii au studiat 40.000 de rădăcini din 13.000 de mostre de sol în 137 situri forestiere din 20 de țări europene, timp de 10 ani. Ei au descoperit că parametrii de calitate ai aerului și solului au un impact major asupra micorizelor.
”Copacii au nevoie de aceste ciuperci pentru a lua nutrienți și apă din sol, și factori precum poluarea afectează ciupercile”, a spus dr. Laura M Suz de la Royal Botanic Gardens, Kew, una dintre cercetătoarele din studiu. Fungii micorizali sunt esențiali pentru creșterea și sănătatea copacilor.
Cercetătorii spun că aceste prime rezultate la scară largă are trebui să fie folosite pentru gândirea unor noi proiecte care să studieze legătura dintre poluare, sol, micorize, creșterea copacilor și sănătatea acestora.
”O mare descoperire a studiului este că limita privid poluarea în Europa ar putea fi mult prea sus. În America de Nord limitele sunt mult mai jos, și noi acum avem dovezi bune că ar trebui să fie limite similare în Europa. De exemplu, s-ar putea ca limitele europene actuale privind azotul să trebuiască să fie înjumătățite.”
Studiul a inclus copaci precum fagul, stejarul, pinul și molidul din diferite păduri europene. Fungii micorizali sunt puțin protejați de politicile de conservare, făcând dificilă evaluarea speciilor rare sau în pericol.
Sursa: BBC