Studiu: Poluarea aerului provoacă 2 milioane de decese anual

0

Peste 2 milioane de oameni mor în fiecare an ca rezultat direct al poluării aerului provocate de activitatea umană, susține o echipă internațională de cercetători, care și-au publicat rezultatele în Environmental Research Letters.

Schimbările climatice au o contribuție minoră la aceste efecte letale. Cercetarea arată că 2,1 milioane de oameni mor după ce inhalează particule fine numite PM 2,5 provenite de la motoarele diesel, centralele energetice și arderile de cărbuni.

Alți 470.000 de oameni mor din cauza nivelului ridicat de ozon de la nivelul solului, care se creează în urma reacției gazelor provenite de la mașină cu oxigenul.

“Estimările noastre arată că poluarea aerului este printre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate”, spune dr. Jason West de la Universitatea din Carolina de Nord. Cele mai multe decese din cauza poluării aerului se înregistrează în estul și sudul Asiei, unde densitatea populației este mare și poluarea ridicată, mai spune acesta.

Din 1850 până acum, schimbările climatice au dus la un plus de 1.500 decese din cauza ozonului și de 2.200 din cauza particulelor, se mai arată în cercetare.

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger