Studiu: Poluarea aerului îngrașă

0

Poluarea aerului este responsabilă de nenumărate probleme de sănătate, de la cancer la boli cardiace. Un studiu recent sugerează însă că aerul îmbâcsit al orașelor aduce însă și kilograme în plus. Cel puțin așa arată experimentul în urma căruia șoarecii expuși la smogul din Beijing s-au îngrășat.

În cadrul experimentului, mai mulți șoareci de laborator au fost ținuți într-un mediu în care au respirat doar aer nefiltrat din Beijing, unde cotele poluării au atins recorduri alarmanete. Laboratorul unde au fost ținuți șoarecii se afla la distanță foarte mică de una din cele mai poluate autostrăzi din Beijing, cu paisprezece benzi. Un grup de cobai a fost expus aerului de afară, alt grup aerului filtrat, pentru emilinarea particulelor poluante.

La începutul experimentului, șoarecii din ambele grupuri aveau aceeași greutate, pentru ca, după 19 zile, cei care au respirat aerul poluat, să fie cu 15% mai grași. Totodată, aceștia prezentau inflamații ale plămânilor și semne de rezistență la insulină. Unele dintre femele au avut pui în timpul experiementului, aceștia asimilând în greutate mult mai rapid decât puii care au respirat aer filtrat.

Deși studiul nu implică automat că îngrășarea șoarecilor înseamnă îngrășarea oamenilor, deschide porțile unor corelații între poluare și obezitate. Prin intermediul cercetării, autorii speră să atragă atenția asupra pericolelor implicite ale aerului poluat pe care îl respirăm.

Sursa: FastCoexist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger