Studiu: Plasticul din oceane otrăveşte ţestoasele

0

Un studiu recent publicat în revista Conservation Biology arată că o specii de ţestoase considerate vulnerabile ingerează tot mai mult deşeuri provenite de la oameni, inclusiv produse din plastic, cu potenţial letal pentru aceste reptile. Comparativ cu anii 1980, spre exemplu, spune studiul, ţestoasele verzi de mare (căci despre ele este vorba) sunt mult mai mult expuse riscului să înghită diverse obiecte din plastic sau alte tipuri de deşeuri.

 

 

Potrivit studiului, şase din cele şapte specii de ţestoase de mare ale lumii ingerează deşeuri, resturi provenite din ce aruncă omenirea în apă şi toate aceste şase specii se află pe lista speciilor vulnerabile sau în pericol de dispariţie. „Pericolul aproape s-a dublat în ultimii 25 de ani pentru ţestoasele verzi de mare în ceea ce priveşte posibilitatea de a ingera deşeuri”, explică Qamar Schuyler de la Universitatea Queensland, coordonatoare a studiului. O ţestoasă verde de mare poate trăi până la 80 de ani, în condiţii normale, de habitat sănătos. Însă produsele din plastic ajunse în apă şi ingerate de reptile pot fi letale pentru ele – fie le blochează stomacul şi le face să moară de foame, fie le perforează intestinele, fie eliberează toxine în organismul lor.

„Poate că nu mor imediat, dar ingerarea de produse din plastic are efecte asupra sistemului lor reproductiv, spre exemplu, iar asta duce la consecinţe grave pe termen lung pentru întreaga specie”, spune Schuyler. Deşeurile de plastic călătoresc la distanţe mari pe mări şi oceane, astfel că nu este obligatoriu ca ţestoasele să se afle în zone puternic poluate pentru a fi expuse riscului. Soluţia nu poate fi decât o mişcare globală care să stopeze aruncarea deşeurilor în apele planetei, spune autoarea studiului. Cercetarea ei a analizat alte 37 de studii publicate între anii 1985 şi 2012, cu date complexe, adunate din 1900 până în 2011; concluzia este că ţestoase din toate regiunile ingerează plastic tot mai mult, aşadar problema este una globală în acest moment şi, din păcate, ia amploare de la un an la altul.

 

Sursa şi foto: EcoNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger