O cercetare recentă menită să evalueze costurile austerităţii în materie de sănătate arată o corelaţie strânsă între tăierile bugetare din Grecia şi rata sinuciderii în rândul bărbaţilor. Potrivit acestui studiu realizat de Universitatea din Portsmouth, cu fiecare procent de cheltuieli bugetare scăzut de guvern, se înregistrează o creştere a ratei sinuciderilor de 0,43%. Între 2009 şi 2010, pe fondul măsurilor de austeritate, 551 de bărbaţi greci şi-au luat viaţa, concluzionează cercetarea coordonată de Nikolaos Antonakakis.
“Aceste cifre se traduc într-o sinucidere pe zi,” spune Antonakakis, precizând că “în condiţiile în care în 2010 au avut loc în Grecia circa două sinucideri pe zi, 50% dintre ele au fost cauzate de urmările măsurilor de austeritate.” Autorii studiului, care au decis să verifice această corelaţie în urma articolelor din presă despre cazuri de sinucidere, se declară surprinşi de numărul extrem de mare al sinuciderilor determinate de politica de austeritate.
Studiul mai arată şi o diferenţă clară de gen în rândul cazurilor de suicid, subliniind că cei mai expuşi riscului sunt bărbaţii cu vârste între 45 şi 89 de ani, aceştia fiind cei mai afectaţi de reducerile salariale şi tăierile de pensii, în vreme ce în rândul femeilor nu s-a înregistrat nicio creştere a numărului de sinucideri.
Totodată, în materie de costuri ale politicii de austeritate în sfera sănătăţii, Grecia se confruntă şi cu o epidemie de HIV în creştere, din 2011 şi până în prezent, numărul cazurilor de diagnostic cu HIV crescând cu 200%, ca urmare a reducerilor bugetare din domeniul prevenţiei şi a creşterii consumului de droguri injectabile în rândul tinerilor, unde şomajul a crescut cu 50%. Un alt aspect important, cauzat de reducerile de buget pentru pulverizările cu substanţe anti-ţânţari, a fost înregistarea primelor cazuri de malarie din ultimele decenii.
Conexiunea dintre măsurile de austeritate şi problemele de sănătate, respectiv rata sinuciderilor, a mai fost dezbătută de specialişti în domeniile economiei şi sănătăţii. David Stuckler şi Sanjay Basu au publicat anul trecut cartea The Body Economic: Why Austerity Kills, în care analizează legăturile dintre austeritatea economică şi epidemii, respectiv suicid. Autorii susţin însă că aceste urmări pot fi evitate şi că în unele ţări au fost luate măsuri pentru contracararea efectelor, cum ar fi modele dinamice ale pieţei de muncă.
Sursa: The Guardian
Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Puteţi citi şi:
Dramele austerităţii în Marea Britanie
Sănătatea cubanezilor s-a ameliorat după prăbuşirea economiei