Studiu: Persoanele care înjură au un vocabular mai bogat, nu mai sărăcăcios, decât cele care nu înjură

3

O cercetare de dată recentă contrazice stereotipul potrivit căruia oamenii care înjură fac asta pentru că sunt incapabil să găsească alte cuvinte (inteligente) pentru a se exprima. Studiul susţine că acele persoane care au un repertoriu bogat de înjurături sunt mai predispuse să aibă, de fapt, un vocabular mult mai bogat decât persoanele care nu folosesc injurii.

Studiul a fost realizat de doi psihologi de la Colegiul de Arte Liberale din Massachusetts, SUA – Kristin Jay şi Timothy Jay. Ei au făcut două experimente care i-au adus la această concluzie. Primul experiment a inclus 43 de persoane (între care 30 de femei), cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani. Acestora li s-a cerut să spună, în 60 de secunde, cât de multe cuvinte tabu sau injurioase îşi aduceau aminte; apoi li s-a cerut să spună, tot în 60 de secunde, câte denumiri de animale le vin în minte (denumirile animalelor erau indicatorul cercetătorilor pentru diversitatea vocabularului şi interesul lingvistic al persoanelor analizate).

În al doilea experiment, 49 de persoane (între care 34 femei), cu vârste între 18 şi 22 de ani, au fost rugate să scrie cât de multe cuvinte injurioase, respectiv cât de multe denumiri de animale care încep cu litera “a” îşi puteau aminti sub presiunea timpului. Concluziile experimentelor, publicate de revista Language Sciences, arată că nu au existat diferenţe majore între participanţii de sex feminin şi cei de sex masculin în ceea ce priveşte “oferta” de cuvinte injurioase. Cercetătorii au remarcat şi faptul că fluenţa în ceea ce privea cuvintele “tabu” era corelată cu alte indicatori ai unei fluenţe lingvistice de bună calitate.

“Un vocabular consistent de expresii tabu poate fi mai degrabă considerat un indicator al unor abilităţi lingvistice sănătoase decât o mascare a unor deficienţe verbale”, susţin autorii studiului. “Cei care folosesc astfel de expresii le înţeleg, înţeleg şi nuanţele, precum şi contextele în care sunt mai bine folosite, în funcţie de nuanţe. Capacitatea de a distinge între nuanţe indică prezenţa unui vocabular mai degrabă bogat decât a unuia sărăcăcios”, concluzionează cei doi psihologi.

Mai multe detalii despre studiu puteţi găsi aici sau aici.

Sursa şi foto: Science Alert


3 comentarii

  1. asta este un stuidiu cam aiurea….nu cred in general in astfel de studii…nu este relevant pentru europeni si in special pt.romanasi…nu poti aplica aceleasi standarde in cazuri asa de diferite…nu se poate generaliza….in cazul romanilor nu este vorba de un vocabular mai bogat..ci despre fie un tic verbal…ori in multe cazuri este o problem psihologica … sau poate determinate fie de prea multa sau poate mai sigur ……. de prea slaba educatie….

  2. Da! Sunt perfect de acord. Conditia e totusi… sa nu te inscrii printre cei care chiar daca “injura intr-una” o fac doar intr-un singur fel, sau…mai rau, o dau p’aiaia cu “Oh! Fuck!… Fuck! Fuck!!”… ala e doar un …. Clar, nu se inscrie intre subiectii acestui studiu 😀

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger