Studiu: Până în 2040, societatea se va prăbuşi din cauza crizelor alimentare catastrofale

0

O nouă cercetare finanţată de Foreign & Commonwealth Office din Marea Britanie sugerează că omenirea se va confrunta în mai puţin de trei decenii cu crize alimentare extrem de acute, care ar putea duce la “prăbuşirea societăţii.” Modelul ştiinţific de calcul a fost creat de la Institutul de Sustenabilitate Globală de la Anglia Ruskin University, iar predicţiile nu iau în calcul eventualele măsuri care ar putea contracara fenomenele generatoare de criză.

 

grain

 

“Am aplicat modelul până în 2040, urmând o traiectorie care urmează evoluţia afacerilor, în condiţiile lipsei unor măsuri preventive – adică fără a lua în calcul potenţiale reacii care să schimbe cursul lucrurilor. Rezultatele arată că, date fiind tendinţele climatice plauzibile şi eşecul umanităţii în a lua măsurile corespunzătoare, sistemul de aprovizionare cu hrană la nivel global se va confrunta cu pierderi catastrofale şi cu o epidemie fără precedent de revolte, motivate de lipsa hranei,” explică Aled Jones, de la Global Sustainability Institute. Potrivit acestui scenariu, societatea globală, aşa cum o cunoaştem în prezent, se va prăbuşi.

Modelul este fundamentat pe un raport care concluzionează că “sistemul alimentar global se află sub presiuni cronice, în condiţiile în care se confruntă cu o cerere aflată în creştere permanentă, iar vulenarbilitatea lui, care poate conduce la o destabilizare acută, este alimentată de factori ca schimbările climatice, reducerea resurselor de apă, globalizarea şi instabilitatea politică.”

Organizaţia pentru Hrană şi Agricultură (FAO) din cadrul Naţiunilor Unite estimează că producţia agricolă globală va trebui să se dubleze până în 2050, pentru a acoperi prăpastia dintre cerere şi ofertă. FAO arată că, anul acesta, 5% din populaţia din 79 de ţări aflate în curs de dezvoltare va suferi de malnutriţie.

Acesta nu este primul semnal de alarmă legat de viitorul siguranţei alimentare: un raport publicat anul trecut de Intergovernmental Panel on Climate Change atrăgea atenţia asupra efectului schimbărilor climatice asupra resurselor de hrană. “Creşterea temperaturii globale, combinată cu cererea din ce în ce mai mare de hrană, implică mari riscuri pentru siguranţa alimentară la nivel mondial şi regional,” spune raportul, precizând că lumea nu este pregătită să confrunte riscurile asociate schimbărilor climatice. În viitorul creionat de autorii studiului, încălzirea gobală, laolaltă cu suprapopularea periclitează capacitatea sistemelor naturale şi umane, determinând o creştere a sărăciei, a conflictelor şi o dispariţie accelerată a speciilor.

Totodată, deși au scăzut de la nivelurile record, prețurile la alimente, sunt în continuare mai mari decât au fost vreodată în ultimii 30 de ani, arată o analiză a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, și mulți oameni din țări dependente de importuri cheltuie în continuare o mare parte din venit pe mâncare – procentul ajunge și la 70% în state ca Ghana sau Pakistan. Schimbările climatice ar urma să înrăutățească și ele lucrurile – cel mai recent raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice estimează că prețurile la alimente ar putea crește cu 84% până în 2050, în mare parte din cauza prăbușirii recoltelor în țările care se confruntă deja cu nesiguranțe alimentare. De exemplu, se preconizează că recoltele de orez din Thailanda, India și Vietnam vor fi diminuate cu aproape 40% până în 2080. Mai multe despre locurile ameninţate de revolte alimentare puteţi afla de aici.

Sursa: The Independent

Puteţi citi şi:

O criză majoră ar putea lovi planeta în mai puţin de trei decenii

Planeta se apropie de un punct critic ireversibil, spun Naţiunile Unite


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger