Studiu: “Pământul a intrat într-o nouă fază de extincţie”

0

O cercetare recent lansată de trei universităţi americane – Stanford, Princeton şi Berkley – arată că planeta “intră acum în cea de-a şasea marea etapă de extincţie în masă”, în care specile vertebrate dispar de 114 mai accelerat decât ar fi normal. Ultima asemenea etapă a avut loc în urmă cu 65 de milioane de ani, când au dispărut dinozaurii.

 

Extinction1

 

“Dacă vom permite acestei faze să continue, va fi nevoie de milioane de ani ca viaţa să se regenereze şi este foarte posibil ca specia noastră să dispară încă din stadiul incipient al acestei noi etape,” e de părere Gerardo Ceballos, autorul principal al lucrării. Potrivit estimărilor, rata actualei etape de extincţie este de circa 100 de ori mai rapidă decât perioade în care Pământul a traversat procese similare. Între 1900 şi până acum, în condiţii geologice normale, ar fi trebuit să dispară în jur de 9 specii de vertebrate, însă numărătoarea specialiştilor indică în prezent peste 450 de specii de vertebrate dispărute în acest interval, pierdere care înainte se înregistra în circa 10.000 de ani.

Cauzele invocate de studiul publicat în Science Advances includ schimbările climatice, poluarea şi despăduririle. “Cu alte cuvinte, ne tăiem singuri craca de sub picioare,” spune Paul Ehrlich, profesor la Stanford şi autor al cercetării. Un alt studiu, realizat de Mark Williams, paleontolog la Universutatea din Leicester, atrage atenţia că una din particularităţile acestei noi etape de extincţie este lipsa unor factori externi, cu influenţă devastatoare la scară macro, cum ar fi erupţii vulcanice masive, care să schimbe compoziţia atmosferei, sau prăbuşirea unui asteroid. Noul proces de extincţie este declanşat de acţiunile unei singure specii: Homo sapiens.

În acest moment, oamenii reprezintă o treime din totalul vertebratelor care trăiesc pe uscat, iar animalele pe care oamenii le consumă – vaci, porci, găini etc. – reprezintă mare parte din celelalte două treimi. Totalitatea animalelor sălbatice constituie astăzi mai puţin de 5% din numărul vertebratelor de uscat, configuraţie determinată de acţiunile oamenilor. Dacă lucrurile vor avansa în acelaşi ritm, polenizarea plantelor de către albine ar putea dispărea, de pildă, în următoarele trei generaţii umane.

Totodată, umanitatea a mai dat naştere a ceea ce geologul Peter Haff numeşte “tehnosfera,” reprezentată de totalitatea maşinăriilor şi dispozitivelor folosite de oameni, de la computere, la avioane, fenomen fără precedent în istoria îndepărtată a planetei. Pentru întreţinerea acestei tehnosfere, sistem cu propria dinamică şi cu o viteză de evoluţie incomparabilă cu cea a biosferei, este nevoie de cantităţi uriaşe de energie, mare parte fiind obţinută din resursele naturale ale Pământului.

În ciuda prognozelor sumbre, autorii susţin că încă este posibil să combatem scăderea dramatică a biodversităţii, prin politici responsabile de conservare, implementate la nivel naţional şi global.

Surse: BBC, The Guardian

Puteţi citi şi:

În ultimii 40 de ani, au dispărut jumătate din speciile de pe planete

Natura se află într-o stare fragilă în toate ţările din Uniunea Europeană


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger