Studiu OMS: Poluarea aerului a ucis 7 milioane de oameni în 2012

0

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, săptămâna aceasta, că, potrivit unui studiu realizat de aceasta, poluarea aerului este reponsabilă pentru şapte milioane de decese, la nivel global, în anul 2012, în condiţiile în care riscul de a muri din cauza aerului poluat este singurul din lume care poate fi prevenit pe scară largă.

 

 

De vină pentru această situaţie sunt atât particulele din aerul interior, cât şi cele de aerul exterior, pe care le respirăm – ele provoacă boli de inimă, afecţiuni respiratorii, atacuri cerebrale, cancer la plămâni şi boli cronice pulmonare. Pe lângă faptul că afectează corpul uman în mod direct, poluarea contribuie la accelerarea schimbărilor climatice şi a efectelor catastrofice ale acestora asupra agriculturii, economiei şi biosferei. Potrivit OMS, poluarea aerului este responsabilă pentru unul din opt decese pe an. În total, 4,3 milioane de decese din lume, în 2012, au fost asociate poluării de interior, provocată de arderea cărbunelui, bălegarului sau lemnului, pentru gătit. Poluarea de exterior, provenită de la motoare de maşini şi diverse tipuri de arderi, în special, a fost asociată unui număr de 3,7 milioane de decese. Multe comunităţi sunt expuse aerului de proastă calitate atât de interior, cât şi de exterior şi, pe lângă riscul apariţiei bolilor cronice, apar tot mai dese defecte din naştere la copii sau aceştia dezvoltă dificultăţi de învăţare ulterior.

Deşi întreaga planetă este expusă poluării, ţări precum cele din sud-estul Asiei sau din Pacificul de Vest sunt lovite mai puternic, nu doar din cauza uzinelor de acolo care folosesc combustibili fosili pentru operaţiunile industriale, ci şi din cauza activităţilor domestice care se bazează pe arderea cărbunelui, spre exemplu sau a altor combustibili fosili. Rata de mortalitate prematură este, astfel, mai ridicată în aceste ţări. Soluţia ar fi trecerea pe energii curate, regenerabile: „Reducerea poluării aerului poate salva milioane de vieţi anual, poate reduce pierderea culturilor şi poate încetini ritmul încălzirii globale. Din acest motiv, ar trebui să fie o prioritate pentru politicile de dezvoltare durabilă şi protecţia mediului”, consideră OMS. În sprijinul acestei idei, multe organizaţii non-profit din lume, dar şi guverne, au început să susţină aparatura de gătit „verde”, reducerea numărului de maşini de pe şosele, instituirea de moratorii pe construcţiile de noi uzine pe cărbune şi alte acţiuni similare, menite să reducă poluarea aerului atât din casele unde locuim, cât şi din spaţiul exterior.

 

Sursa: Phys.org

Foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Autismul, în strânsă legătură cu poluarea aerului

Un studiu NASA prezice colapsul iminent al civilizaţiei industriale

2013, al patrulea cel mai cald an din istorie

Ceasul Apocalipsei, la cinci minute de miezul nopţii

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger