Studiu: Oceanele au un rol important în evoluţia schimbărilor climatice

0

Oamenii de ştiinţă susţin că schimbările climatice s-ar putea agrava rapid dacă o cantitate mare de căldură, absorbită de oceanele planetei, ar fi eliberată înapoi în atmosferă. Potrivit cercetătorilor, oceanele au ajutat la atenuarea efectelor încălzirii globale din anul 2000 încoace, întrebarea este: pentru cât timp o vor face?

 

 

Gazele care cauzează încălzirea globală sunt emise în atmosferă mai rapid decât oricând şi cei mai fierbinţi zece ani din istoria înregistrată a omenirii au fost, toţi, în intervalul de timp de după 1998. Totuşi, rata de încălzire a suprafeţei planetei a încetinit, cumva, din anul 2000 încoace, lucru care i-a pus pe gânduri pe oamenii de ştiinţă. Experţi din Franţa şi Spania, care au analizat fenomenul, spun că explicaţia stă în faptul că oceanele planetei au absorbit mai multă căldură din aer începând din anul 2000. Însă fenomenul poate fi unul de scurtă durată, ceea ce înseamnă doar o încetinire temporară a încălzirii suprafeţei planetei, atenţionează oamenii de ştiinţă în studiul publicat în revista Nature Climate Change.

„Căldură ascunsă în ape se poate întoarce în atmosferă în următoarea decadă, ceea ce va duce la accelerarea încălzirii. Dacă vorbim de o variaţie naturală, atunci este logic să spunem că ritmul încălzirii globale se va accelera în curând”, a declarat Virginie Guemas, autor principal al studiului, cercetător în cadrul Catalan Institute of Climate Sciences din Barcelona. Şi alţi experţi care nu au fost implicaţi în studiu susţin aceeaşi idee, că toată căldura absorbită de oceane va reveni în atmosferă, dacă este vorba de un ciclu oceanic. Ritmul schimbărilor climatice are implicaţii economice majore. Faţă de perioada pre-industrială a omenirii, temperatura suprafeţei planetei a crescut cu 0,8 grade Celsius. O creştere cu 2 grade Celsius este considerată limita superioară, punctul din care urmează o serie de probleme grave, de la agravarea secetelor, a alunecărilor de terenuri, la apariţia mai multor inundaţii şi creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor.

 

Mai multe detalii puteţi citi aici.

 

Sursa şi foto: EcoNews


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger