Studiu: Oamenii care fac mișcare au creierul mai mare

0

Un nou studiu publicat în jurnalul științific Neurology arată că oamenii care nu au fost activi fizic la vârsta mijlocie aveau creierul mai mic după 20 de ani decât cei care au făcut mișcare în acea etapă a vieții, scrie Time.com. Cercetătorii au analizat 1.583 de bărbați și de femei care nu sufereau de demență sau de afecțiuni cardiace și care au fost puși să alerge pe bandă pentru a li se evalua abilitățile fizice. Douăzeci de ani mai târziu, aceiași participanți la studiu au făcut un nou test de fitness, alergând din nou pe bandă, iar cercetătorii le-au analizat structura creierului.

Analizele cerebrale au arătat că oamenii care aveau o capacitate mai redusă de a face mișcare – calculată prin timpul petrecut pe bandă pândă când ritmul cardiac atingea un anumit prag – la mijlocul vieții (în jurul vârstei de 40 de ani) au prezentat tendința de a avea creierul mai mic decât cei care făcuseră mișcare la vârsta mijlocie. Același lucru s-a observat și în rândul oamenilor ale căror tensiune arterială și ritm cardiac au crescut mai mult în timpul activității fizice. O tensiune arterială și un ritm cardiac mai ridicate pot indica lipsa activității fizice. Creierul participanților nu a fost analizat decât la sfârșitul experimentului, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune dacă el s-a redus de-a lungul timpului, însă studiile anterioare au arătat că activitatea fizică ajută creierul să combată declinul cognitiv, care apare odată cu înaintarea în vârstă.

Nu se știe exact în ce moment al vieții activitatea fizică este cea mai importantă pentru volumul creierului, spun autorii cercetării. Un studiu publicat în 2012 în același jurnal Neurology arăta, de exemplu, că activitatea fizică regulată la vârsta a treia oferă o mai bună protecţie împotriva micşorării creierului, mai eficientă decât implicarea în activităţi sociale sau mentale (de tip lectură, rezolvarea unui puzzle etc.). „Persoane de 70 sau peste 70 de ani care iau parte la activităţi sportive sau fac mai mult exerciţiu fizic, inclusiv plimbări mai multe pe săptămână, înregistrează o reducere mai mică a creierului şi prezintă mai puţine semne ale îmbătrânirii acestuia decât persoanele care sunt mai puţin active fizic”, explica la acea vreme autorul studiului, Alan J. Gow, de la Universitatea Edinburgh din Scoţia.

Gow şi echipa lui au analizat dosarele medicale ale 638 de persoane din Scoţia, născute în anul 1936. La vârsta de 73 de ani, acestor persoane li s-au făcut examinări RMN. Toţi participanţii la studiu au oferit date despre rutina lor fizică (dacă fac sport, ce anume fac, cât timp), scara fiind compusă de la exerciţiul fizic minimalist (activitate necesară treburilor casnice), până la exerciţiul fizic performant (care include chiar şi participarea la competiţii sportive sau evenimente de gen, şi de mai multe ori pe săptămână). De asemenea, au fost notate separat activităţile sociale şi mentale în care participanţii se declarau implicaţi. Studiul a durat timp de trei ani. La final, cercetătorii au descoperit că persoanele implicate mai mult în activităţi fizice constante prezentau o micşorare mai redusă a creierului faţă de cele care practicau exerciţiul fizic minimalist.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger