Oamenii au un impuls inconștient de a mânca peste măsură iarna

0

Oamenii au evoluat până în punctul în care au impulsuri inconștiente de a mânca mai mult decât trebuie și capacitate limitată de evita obezitatea, mai ales iarna, arată un studiu al Universității din Exter, Marea Britanie, citat de Phys.org. Potrivit cercetătorilor, nu există încă un mecanism evolutiv care să ne ajute să învingem ispita alimentelor dulci, grase și nesănătoase și să evităm să ajungem supraponderali, din motive care sunt de înțeles.

În trecutul omenirii, a fi supraponderal nu presupunea o amenințare semnificativă în materie de supraviețuire în comparație cu a fi subponderal. Impulsul de a menține grăsimea corporală este și mai puternică iarna, când mâncarea din lumea naturală este deficitară. Asta explică de ce mâncăm atât de mult de Crăciun și de ce rezoluțiile de Anul Nou de a slăbi eșuează de obicei. Cercetătorii au folosit simulări pe computer pentru a estima cât de multă grăsime ar trebui să înmagazineze animalele, pornind de la premisa că selecția naturală le asigură acestora, inclusiv oamenilor, o strategie perfectă de a-și menține greutatea cea mai sănătoasă. Modelul lor prezice cum ar trebui să răspundă cantitatea de grăsime depozitată de un animal la disponibilitatea mâncării și la riscul ca animalul să fie ucis de un prădător în timp ce caută hrană.

Modelul arată că animalul ar trebui să aibă o greutate corporală țintă și să slăbească dacă o depășește și să pună kilograme în plus dacă scade sub ea. Simulările au arătat că, de regulă, există doar un mic efect negativ al depozitelor de energie ce depășesc nivelul optim, controlul inconștient al greutății slăbind și fiind copleșit de recompensele imediate ale mâncării gustoase. „V-ați aștepta ca evoluția să ne doteze cu capacitatea de a ne da seama când am mâncat suficient, însă, în realitate, dăm dovadă de puțin control când avem de-a face cu mâncare artificială”, spune autorul principal al cercetării, Andrew Higginson. „Pentru că mâncarea din zilele noastre are atât de mult zahăr și atât de multă aromă, impulsul oamenilor de a mânca este mai mare decât orice mecanism evoluțiv slab care ne avertizează să n-o facem”.

„Modelul prezice că animalele ar trebui să câștige în greutate când mâncarea este mai greu de găsit. Toate animalele, inclusiv oameni, ar trebui să prezinte efecte sezoniere privind impulsul de a câștiga în greutate. Înmagazinarea grăsimii este o asigurare în fața eșecului de a găsi mâncare, o situație cu care oamenii pre-industriali se confruntau foarte des iarna. Asta înseamnă că ziua de Anul Nou este cea mai nepotrivită pentru începerea unei diete”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger