Oamenii au evoluat până în punctul în care au impulsuri inconștiente de a mânca mai mult decât trebuie și capacitate limitată de evita obezitatea, mai ales iarna, arată un studiu al Universității din Exter, Marea Britanie, citat de Phys.org. Potrivit cercetătorilor, nu există încă un mecanism evolutiv care să ne ajute să învingem ispita alimentelor dulci, grase și nesănătoase și să evităm să ajungem supraponderali, din motive care sunt de înțeles.
În trecutul omenirii, a fi supraponderal nu presupunea o amenințare semnificativă în materie de supraviețuire în comparație cu a fi subponderal. Impulsul de a menține grăsimea corporală este și mai puternică iarna, când mâncarea din lumea naturală este deficitară. Asta explică de ce mâncăm atât de mult de Crăciun și de ce rezoluțiile de Anul Nou de a slăbi eșuează de obicei. Cercetătorii au folosit simulări pe computer pentru a estima cât de multă grăsime ar trebui să înmagazineze animalele, pornind de la premisa că selecția naturală le asigură acestora, inclusiv oamenilor, o strategie perfectă de a-și menține greutatea cea mai sănătoasă. Modelul lor prezice cum ar trebui să răspundă cantitatea de grăsime depozitată de un animal la disponibilitatea mâncării și la riscul ca animalul să fie ucis de un prădător în timp ce caută hrană.
„Modelul prezice că animalele ar trebui să câștige în greutate când mâncarea este mai greu de găsit. Toate animalele, inclusiv oameni, ar trebui să prezinte efecte sezoniere privind impulsul de a câștiga în greutate. Înmagazinarea grăsimii este o asigurare în fața eșecului de a găsi mâncare, o situație cu care oamenii pre-industriali se confruntau foarte des iarna. Asta înseamnă că ziua de Anul Nou este cea mai nepotrivită pentru începerea unei diete”.