Studiu: Nivelul de mercur din oceane s-a triplat de la revoluţia industrială încoace

0

Un studiu recent aduce o concluzie alarmantă, scrie publicaţia The Guardian, citată de Inhabitat: nivelul de mercur aflat în apă, aproape de suprafaţă, în oceanele lumii, s-a triplat de la revoluţia industrială încoace. Sursa acestei creşteri este poluarea provenită de la diferite industrii – minerit, spre exemplu, de la termocentrale, dar şi de la canalizări.

 

 

Studiul este la un pas de a avertiza împotriva consumului de hrană provenită din oceane şi mări, de către oameni; dar atrage atenţia asupra pericolelor pentru viaţa marină şi, implicit, pentru sănătatea umană, pe viitor. Studiul a fost realizat de specialişti de la Woods Hole Oceanographic Institution şi publicat în revista Nature. Mercurul se acumulează în apele de suprafaţă ale oceanului mai repede decât în adâncuri, pe măsură ce noi îl deversăm în atmosferă sau în ape. În timp, mercurul acumulat la suprafaţă se lasă în jos, dar procesul poate dura decenii.

Cercetarea mai arată, totodată, că apele adânci din Atlanticul de Nord au un conţinut mai ridicat de mercur decât cele din Atlanticul de Sud sau din Oceanul Pacific; cel mai probabil, apele nordice şi cele din zona Cercului Polar vor fi cele mai încărcate de mercur, deoarece vânturile şi curenţii de apă duc poluanţii aruncaţi în alte părţi ale lumii înspre aceste zone. Oamenii de ştiinţă care semnează cercetarea nu au pronunţat, explicit, un avertisment legat de consumul de hrană provenită din mări şi oceane – hrană care poate reprezenta un pericol pentru sănătatea oamenilor, din cauza mercurului.

“Este greu de estimat, numai din această cercetare, cât rău a fost făcut, deja, vieţii marine, inclusiv speciilor de peşti comestibile şi cât de repede acest rău va deveni vizibil. Nu aş alege să nu mai mănânc peşte, în urma acestui studiu. Dar este un indicator foarte bun pentru impactul pe care noi, oamenii, îl avem asupra mediului marin. Este un semnal de alarmă pentru viitor”, consideră Simon Boxall, profesor de ştiinţe oceanice şi ale pământului la Universitatea din Southampton.

 

Surse şi foto: The Guardian, Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Cel mai contaminat animal de pe pământ

Toxinele care ne afectează inteligenţa

FOTO Cel mai poluat râu din lume

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger