Studiu: Muzica pop sună la fel

0

Dacă vi s-a părut că piesele pe care le ascultăm în reluare la radio nu prea se diferențiază între ele, puteți sta liniștiți: nu e doar percepția voastră subiectivă, spun cercetătorii. Aceștia au analizat un milion de cântece pop și au descoperit că muzica ultimilor ani nu este doar mult mai zgomotoasă decât cea de acum 50 de ani, ci și mult mai monotonă.

 

O echipă de specialiști spanioli a folosit o serie de algoritmi pentru a analiza muzica ultimilor 50 de ani, iar rezultatele lor au arătat că, atât în termeni de linie melodică, sunete folosite și versuri, asistăm la o ”omogenizare progresivă.” Numărul de cobinații sonore a scăzut drastic în ultimele decade, astfel încât cele mai multe hituri au ajuns să sune la fel. De asemenea, gama de timbre folosite s-a redus considerabil, ceea ce duce la accentuarea monotoniei.

 

 

O altă trăsătură a muzicii pop din ultimii ani este caracterul zgomotos, astfel încât, dacă o piesă este interpretată simultan cu altele, această să aibă șanse mai mari de a se distinge.  ”Războiul volumului” este de altfel un fenomen de care industria muzicală este acuzată din ce în ce mai des.

 

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger