Studiu: Marijuana “toceşte” răspunsul creierului la plăcere şi recompensă

8

Peste muntele de cercetări despre efectele marijuanei asupra consumatorilor se adaugă recent un studiu publicat în această săptămână în Proceedings of the National Academy of Sciencescare sugerează că un consum sporit de cannabis “toceşte” abilitatea creierului de a răspunde la dopamină. Dopamina este un important neurotransmiţător, responsabil pentru senzaţiile de plăcere şi recompensă.

 

joint-120110

 

Cele mai multe sintre substanţele consumate pentru stimularea creierului, cum ar fi cocaina sau alcoolul, sunt recunoscute pentru stimularea producţiei de dopamină, aflată în spatele mecanismelor de recompensă din creier. Noua cercetare însă sugerează că acest lucru nu se aplică şi marijuanei care, consumate în exces, inhibă reacţiile la dopamină, putând accentua astfel anxietatea şi stările depresive.

Nora Volkow, renumită cercetătoare şi militantă pentru politicile de harm reduction în domeniul consumului de droguri, a condus cercetarea realizată la U.S. National Institute on Drug Abuse. În cadrul experimentului, 24 de consumatori de marijuana în fiecare cinci zile ale săptămânii circa cinci jointuri, timp de un deceniu. Folosind chestionare de psihologie şi două tipuri de scanare a creierului, cercetătorii au analizat activitatea cerebrală înregistrată în rândul acestor participanţi, cărora le-a fost administrat şi methylphenidat, stimulant al dopaminei, folosit în tratamente pentru ADHD şi narcolepsie.

S-a observat astfel că participanţii înregistrau o producţie ridicată de dopamină imediat după consumarea substanţelor, doar că în cazul consumatorilor de marijuana, reacţiile comportamentale, cardiovasculare şi răspunsurile la dopamină erau semnificativ atenuate. Aceştia au avut puls şi tensiune arterială mai scăzute, declarând totodată senzaţii de nelinişte şi anxietate.  Cu alte cuvinte, în rândul fumătorilor de marijuana, deşi produceau la fel de multă dopamină ca şi subiecţii neconsumatori participanţi la experiment, s-a constatat că circuitele cerebrale responsabile de recompensă sunt deteriorate. Specialiştii sunt de părere că această modificare sensibilă a reacţiilor la dopamină generează, pe lângă o tendinţă accentuată spre depresie şi anxietate, o predispoziţie mai mare la comportamente adictive.

Sursa: ILFScience

Puteţi citi şi:

Marijuana cu rol medicinal: Pastilă versus joint

Marijuana medicinală ar putea fi o armă împotriva bolilor autoimune

Iarba şi schizofrenia

Fumătorii de marijuana sunt mai puţin obezi


8 comentarii

 1. Bine, bine. Si e reversibil sau nu? Ca mai toata lumea face studii, dar nu-ti ofera mai niciodata si o solutie. Lipsa de perspectiva e cea mai mare problema a consumatorlor de toate felurile

 2. Sursa lipsita complet de credibilitate . Nu neg rezultatele studiului, in schimb am mari indoieli privind intentia . Cum ar veni, propaganda .
  1. methylphenidat, depresia si anxietatea sunt printre efectele secundare ale substantei in cauza .
  2. Dozajul, ce mai exact inseamna 1 joint ? Adica, cate mg canabinoizi si cate mg thc per joint ?
  3. Care e scopul unui studiu privind abuzul unei substante ?De ce abuz si nu simplu consum ?
  4. De ce e numarul subiectilor de studiu asa de mic, pe bune, sunt suficiente 24 persoane pentru a fi luat in serios ?

  etc etc etc , cum spuneam, miroase rau a manipulare mediatica . Pace 🙂 .

  P.S. : Gasesc interesant faptul ca de cand am inceput sa consum cannabis, in urma cu cativa ani, am devenit mai responsabil si cu o dorinta de a reusi in viata . Adica exact opusul rezultatelor din studiul prezentat in articol .

 3. Cercetarile arata ca… Marijuana afecteaza creirerul, dar daca esti activ intelectual nu trebuie sa iti faci probleme ca te cuprinde lenea. Fumez de 8 ani de zile marijuana si nu sunt afectat negativ, dimpotriva.
  Ma ajutat sa ma cunosc mai bine.
  ADHD este o boala creata de mintea noastra, este o boala psihologica si eu am crezut ca am aceasta boala, dar dupa ce am inceut sa studiez psihologia toate aceste informatii care ne sunt bagate pe gat, sunt incomplete uneori.
  Da face sens ca iti scade nivelul de secretie al dopaminei, dar il si creste, pentru ca de la marijuana razi foarte mult; si cand randem suntem fericiti, iar emotia fericirii secrete dopamina, serotonina, oxitocina.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger