Studiu: Mamografiile sunt mai degrabă inutile

3

Salvează mamografiile vieţi? Nu prea, răspunde un studiu citat de publicaţia The New York Times şi publicat ieri în revista British Medical Journal. Studiul concluzionează că mamografiile sunt mai degrabă inutile, în cel mai bun caz şi, prin acest rezultat, a produs un mic cutremur în lumea medicală care se mândreşte cu acurateţea acestei proceduri de investigare a sănătăţii sânilor femeilor.

Studiul s-a întins pe o durată de 25 de ani şi a monitorizat mii de paciente, până la a ajunge la concluzia de mai sus. Mai exact, 89.835 de femei canadiene au fost parte în acest studiu, dintre care jumătate au participat la mamografii realizate din timp în timp, aleatoriu. Cealaltă jumătate nu a făcut mamografii, ci examinări individuale ale sânilor, realizate acasă, de fiecare femeie (prin palpare). După 25 de ani, cercetătorii implicaţi în studiu au descoperit că rata deceselor cauzate de cancerul la sân la femei care făceau mamografiile era identică cu rata deceselor cauzate de cancerul la sân în rândul femeilor care nu făceau mamografii.

Singurul impact al mamografiilor a fost că a ridicat rata de diagnosticare cu 22%, dar asta a cuprind paciente care suferea de forme non-letale de cancer şi, ca atare, puteau evita chimioterapia, operaţia sau alte forme invazive de terapie; practic, mamografiile au dus la o „supra-diagnosticare” nedorită, în fond. Studiul nu este primul care să sublinieze impactul invaziv al mamografiilor şi probabil nici ultimul de acest fel. Potrivit New York Times, Societatea Americană de Cancer va include acest studiu, alături de altele, în ghidul său de practici şi recomandări din 2014. Însă, deocamdată, în ciuda studiilor, mamografiile rămân unele dintre cele mai solicitate proceduri de către femei care vor să afle dacă au sau nu cancer la sân ori recomandate de medici, în acelaşi scop.

 

Sursa: The New York Times, Time

Foto: Sfatul Medicului

 

Puteţi citi şi:

România modificată genetic

Numărul cazurilor de cancer va creşte cu 50% până în 2030

 


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger