Studiu: Majoritatea cazurilor de cancer sunt cauzate de “ghinion,” nu de stilul de viaţă sau de gene

5

O nouă cercetare sugerează că circa 65% din cazurile de cancer înregistrate în rândul adulţilor sunt determinate de mutaţii aleatorii la nivelul ADN-ului, mai degrabă decât de stilul de viaţă nesănătors ori de moştenirea genetică. Cu toate acestea, autorii studiului susţin că un stil de viaţă nesănătos poate constitui un factor care sporeşte “ghinionul” ce duce la cancer.

 

cancer670

 

Rezultatele cercetării au fost obţinute în urma analizării informaţiilor despre numărul de diviziuni pe care anumite celule stem din 31 de ţesuturi le traversează, în medie, de-a lungul vieţii. Rezultatele au fost comparate cu probabilitatea medie a riscurilor de îmbolnăvire cu cancer a aceloraşi ţesuturi. S-a observat că, pe măsură ce rata de diviziune a celulelor dintr-un anumit ţesut e mai mare, cu atât creşte riscul îmbolnăvirii de cancer. Astfel, autorii studiului citat de The Guardian spun că aproximativ două treimi din cazurile de cancer înregistrate în rândul adulţilor ar fi determinate de diviziunea aleatorie a celulelor stem.

“Toate cazurile de cancer sunt cauzate de o combinaţie de ghinion, factori de mediu şi ereditate,” explică Bert Volgestein, de la Johns Hopkins University School of Medicine. “Noi am creat un model care ne ajută să cuantificăm cât din aceşti trei factori contribuie la dezvoltarea cancerului.” Deşi cercetarea susţine că majoritatea cazurilor de cancer sunt cauzate de mutaţii întâmplătoare la nivelul ADN-ului, fumatul sau alte obiceiuri nesănătoase pot amplifica “ghinionul” cauzator de cancer. Mutaţiile “ghinioniste” explică, spun oamenii de ştiinţă, 22 din 31 de tipuri de cancer studiate.

“Am descoperit că tipurile de cancer care implică un risc mai mare decât cel prezis de numărul de diviziuni al celulelor stem sunt exact cele la care ne-am aştepta, cum ar fi cancecul pulmonar, asociat fumatului, cancerul la piele, asociat expunerii la soare şi alte tipuri de cancer asociate cu diferite sindroame ereditare,” completează Vogelstein. Cristian Tomasetti, coautor al studiului, e de părere că, în aceste condiţii, dacă am reuşi să ne schimbăm stilurile de viaţă nesănătoase, am contribui major la evitarea unor anumite tipuri de cancer. Pentru restul tipurilor, singura soluţie disponibilă în prezent este detectarea timpurie.

Sursa: The Guardian


5 comentarii

 1. Nu e foarte noua …concluzia cercetatorilor…S-a stabilit de mult ca aparitia cancerului e determinata de o eroare de divizare a celulelor…Acesti cercetatori au denumit eroarea …”ghinion”!
  Oricum, ma bucur ca au exonerat fumatul…Prea era considerat ca fiind capul rautatilor in cancerul pulmonar…Fara ca cineva sa fi dovedit legatura dintre fumat si cancer !!

 2. Sa faci plici, ca fumatul nu este fanctor precursor al cancerului ( aceleasi procente care spun ca NU are legatura- nu te-ai intrebat ca industria tutunului este destul de importanta si poate se gasesc cativa cercetatori sa scrie ca fumatul NU are legatura cu cancerul, in schimbul cateorva milioane sau zeci de milioane??)
  Cunosc trei persoane care au fumat toata viata- nu sunt rude de sange, nici macar rude, si au facut cancer faringian- Toate au fumat lejer 40 ani minim 1 pachet pe zi- Ei au spus ca fumau lejer 2 pe zi. Pai tu crezi ca un studiu/ cercetare se poate face pe niste subiecti in 40 -50 ani? CINE ARE TIMP? avand in vedere ca dupa ce termini toate studiile( facultatea etc), ai sanse sa incepi cercetarea la 30 ani? Aceste studii se fac pe cel putin 30- 50 ani. Cine le plateste, si cine dorese cu adevarat adevarul?

  • Presupun ca mie mi te adresezi, Alex!
   Sa stii ca si eu am stat de vorba cu o doctorita de la care am informatia…NU s-a demonstrat stiintific legatura dintre cancerul pulmonar si ficat !!
   …Si am cunoscut si eu pe cineva care a fumat de la 7 ( sapte ! ) ani, Nationale ( daca stii ce sunt acelea…tigari fara filtru, si destul de tari , inteleg ! )cate doua pachete pe zi…A mancat nesanatos ( paine cu unsoare si slanina din belsug ! )…a baut romaneste ( la fiecare masa cate un paharel de tuica de ardeal, si vin, la sfarsit de masa ! )…si a murit de batranete la 85 de ani !!
   Alex, parerea mea este ca ipotezele pe care le avanseaza sunt menite sa le acopere esecurile cercetarilor…In concluzie…HABAR N-AU ce factori favorizeaza aparitia cancerului…De fapt de asta presupun ca nu gasesc un leac eficient de vindecare a cancerului !!

 3. Cele mai frecvente cazuri sunt cauzate de stilul de viata dar si de genele transmise de parinti. Nu prea exista ghinion sau noroc in medicina.

 4. Exista o legatura intre fumat si cancer— celulele canceroase se prind de organele slabite, in cazul fumatorilor – plamanii. Intr-adevar nu tigara provoaca cancer. De altfel,cancerul e provocat de tenie pe care, daca stim cum s-o eliminam din organism, stopam cancerul indiferent de stadiu in 48 de ore. Dureaza mai mult perioada de recuperare. Cititi Hulda Clark. Tenia se distruge cu ajutorul cuisoarelor, neaparat proaspete, de Marea Britanie. Ajuta foarte mult si pelinul sau coaja verde de nuca. Numai ca ele reusesc sa omoare numai larvele si adultele. Cuisoarele omoara si ouale.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger