Se numără printre cele mai populare fructe din lume, dar de câteva decenii sunt atacate de o ciupercă ucigaşă, iar boala dezvoltată s-a răspândit din Asia de Sud-Est înspre Orientul Mijlociu, Africa şi Australia. În aceste condiţii, oamenii de ştiinţă susţin că bananele ar putea ajunge pe cale de dispariţie.
Un studiu recent publicat de PLOS Pathogens arată că boala ce atacă bananele (Tropical Race 4 – TR4) a pornit din Indonezia în anii 1960 şi s-a răspândit acum atât de mult încât ameninţă producţia mondială de banane. Autorii studiului solicită investiţii în crearea unor noi varietăţi de banane şi în analize mai minuţioase ale solului, respectiv în acţiuni de caratină pentru solurile contaminate.
Nu este prima dată când bananele ajung în pericol de dispariţie: în anii 1950, aproape toate bananele Gros Michel (principalul tip de banane cultivat la vremea respectivă) au fost distruse de boala Panama, cauzată tot de o ciupercă. Atunci, o nouă specie de banane, rezistentă la boala respectivă, a fost introdusă spre cultivare în zonele afectate. Specia se numea Cavendish.
În prezent, specia Cavendish reprezintă 47% din producţia globală de banane, dar acum, la rândul ei, este ameninţată de boala TR4. Aceasta se infiltrează în rădăcina plantelor şi le invadează sistemul vascular, răspândindu-se apoi în tot organismul lor şi făcându-le să moară din cauza deshidratării.
Studiul nu încearcă să sperie lumea cu o eventuală “apocalipsă a bananelor”, dar atrage atenţia asupra faptului că trebuie luate măsuri care au fost ignorate până acum, pentru a fi stopată evoluţia bolii. Încercările de distrugere a ciupercii care cauzează boala s-au dovedit, până acum, ineficiente.
Sursa, foto şi mai multe detalii: I Fucking Love Science