Un studiu care apare în revista Science vine să lămurească o controversă încă aprinsă despre locul şi timpul de origine ale limbilor indo-europene, familie de limbi foarte răspândită pe planetă. Echipa de cercetători a cuprins specialişti de nivel internaţional, care au realizat o analiză complexă pentru a determina originile corecte ale limbilor.
Opinia majoritară de până acum era că locul de origine al limbilor indo-europene s-ar afla în stepa pontică (Ucraina de azi), de acum 6.000 de ani. Dovezile pentru această teorie au venit din palentologia lingvistică (anumite cuvinte legate de vehicule sunt prezente în toate limbile acestui grup şi arheologii au plasat apariţia acelor vehicule în timp în urmă cu 6.000 de ani). O viziune mai degrabă minoritară spune că originile limbilor indo-europene sunt legate de dezvoltarea agriculturii în Anatolia (Asia Mică), acum 8.000 – 9.500 de ani. Dar analiza publicată de Science şi argumentată de către oamenii de ştiinţă care s-au reunit pentru acest proiect susţine exact această viziune minoritară.
Această analiză a combinat modelul de evoluţie a lexicului fiecărei limbi în parte cu un model explicit spaţial al dispersării vorbitorilor acestor limbi. Fapte cunoscute din trecut (date de atestare a limbilor moarte sau evenimente care pot fi fixate în timp cu ajutorul informaţiilor istorice sau arheologice) au fost folosite pentru a calibra evoluţia grupului de limbi în timp. Informaţia lexicală utilizată în analiză a provenit din baza de date Indo-European Lexical Cognacy Database (IELex), dezvoltată de un grup care studiază procesele evoluţioniste în limbă şi cultură şi pune date la dispoziţia tuturor celor interesaţi de cercetarea filogenetică. Concluzia studiului citat este că limbile indo-europene îşi au originea mai departe în timp decât se considera până acum şi, ca spaţiu, în regiunea Anatolia.
Sursa şi foto: Science Daily