Studiu: Libertatea la nivel global a scăzut constant în ultimul deceniu

1

Cel mai nou raport lansat azi de Freedom House, Freedom in the World, arată că, în 2013, pentru al optulea an consecutiv, din ce în ce mai multe ţări au înregistrat un declin la nivelul drepturilor politice şi drepturilor ceăţeneşti. Potrivit raportului, 35% din populaţia globală, repartizată în 25% din totalul formelor de guvernale actuale, trăieşte în ţări ne-libere.

 

107a35095

 

“Nu s-a înregistrat nicio schimbare semnificativă în ţările cu conduceri autoritare, cum sunt Rusia, China, Iran sau Venezlue, care, de 30 de ani, se opun democraţiei,” arată Arch Puddington, vicepreşedinte al organizaţiei Freedom House, citat de The Atlantic. Totodată, deşi numărul democraţiilor a crescut, anul trecut s-au petrecut transformări importante, care afectează grav drepturile politice şi civile ale cetăţenilor din ţări precum Mali, Ucraina sau Replublica Central-Africană. Raportul pentru 2013 acordă spaţiu extins represiunilor accentuate care au afectat Egiptul în perioada de după Primăvara Arabă, când liderii militari l-au înlăturat de la putere pe Mohammed Morsi, ales democratic în funcţie, dar şi situaţiei din Siria.

Dintre cele 195 de state analizate, doar 88 se bucură de îndeplinirea condiţiilor de libertate, în vreme ce 59 de ţări sunt catalogate drept “parţial libere”, iar 48 sunt catalogate drept “ne-libere.” Potrivit acestei clasificări, România face parte din categoria ţărilor  “libere”, asemenea ţărilor europene. Evaluarea gradului de libertate s-a făcut în urma analizării mai multor criterii legate de drepturile civile şi cele politice, care vizează procesul electoral, pluralismul politic, funcţionarea sistemului de guvernare, libertatea de expresie şi de credinţă ş.a.m.d. În funcţie de aceste criterii, statele vizate au primit calificative cuprinse între 1 şi 7, pe ultimele locuri în topul negru al statelor unde cetăţenii sunt privaţi de drepturi situându-se Republica Central-Africană, Somalia, Guinea Ecuatorială, Eritrea, Siria, Coreea de Nord, Turkmenistan, Arabia Saudită şi Uzbekistan.

În ceea ce priveşte ţările europene, raportul arată că acestea şi-au păstrat standardele democratice şi au respectat libertăţile cetăţenilor, “chiar dacă multe ţări au fost confruntate cu o ascenasiune a sentimentelor naţionaliste, ca reacţie la fluxul de imigranţi.” S-a observat totodată o ameliorare a respectării drepturilor politice în Italia, unde lupta anti-corupţie a avansat, dar şi o deteriorare a climatului democratic în Ungaria.

Puteţi consulta integral raportul Freedom House aici.

Sursa: The Atlantic

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger