Studiu: Legalizarea comerţului cu corn de rinocer ar putea salva specia

0

O propunere controversată vine din partea unor oameni de ştiinţă, autori ai unui studiu publicat de revista Science, în legătură cu ce putem face pentru a salva rinocerii de la extincţie. Propunerea vizează legalizarea comerţului cu corn de rinocer, o măsură despre care autorii studiului cred că ar ajuta la oprirea braconajului care duce, de fapt, această specie înspre dispariţie.

 

 

Interdicţia, la nivel global, asupra comerţului cu corn de rinocer este ineficientă; ar trebui să existe o piaţă reglementată legal şi strict supravegheată, ca ultimă încercare de a salva această specie de animale de la extincţie, susţin patru oameni de ştiinţă, specialişti în probleme de mediu şi autori ai unui studiu pe acest subiect. „Cornul de rinocer a ajuns, în prezent, să valoreze mai mult decât aurul, în special din cauza cererii accentuate de pe piaţa asiatică pentru acest ingredient folosit în medicina tradiţională chineză”, notează cei patru în studiul publicat în revista Science. În 2011, specia rinocer negru vestic a fost declarată dispărută şi mai sunt numai 5.000 de rinoceri negri şi 20.000 de rinoceri albi rămaşi pe continentul african, estimează aceştia – majoritatea exemplarelor aflându-se în Africa de Sud şi Namibia. Dar şi în Africa de Sud uciderea ilegală a rinocerilor s-a dublat de la an la an în ultimii cinci ani, în condiţiile în care preţul kilogramului de corn de rinocer a ajuns de la 4.600 de dolari (1993) la 65.000 de dolari în prezent.

„Dacă această rată a uciderii, a braconajului, continuă să crească, populaţia rămasă de rinoceri a Africii va dispărea, din sălbăticie, în următorii 20 de ani”, atrag atenţia autorii studiului. Comerţul cu corn de rinocer a fost interzis din 1977, conform deciziei CITES (Convention on International Trade in Endangered Species), dar această măsură se pare că a alimentat piaţa neagră, care a început să sponsorizeze operaţiuni tot mai ample şi mai puternic tehnologizate de capturare şi ucidere a rinocerilor. Tentativa de a educa publicul asiatic consumator în legătură cu impactul uciderii rinocerilor pentru cornul lor preţios asupra speciei şi mediului a fost, de asemenea, un eşec, consideră autorii studiului din revista Science. „Strategiile aplicate în prezent sunt în mod clar greşite, fără rezultate în încercarea de a conserva aceste animale magnifice. A venit vremea pentru o schimbare şi aceasta înseamnă să reglementăm drastic, legal, comerţul cu corn de rinocer”, crede Duan Biggs, autorul principal al studiului (ARC Centre of Excellence for Environmental Decisions, din cadrul Universităţii Queensland).

Cel puţin 745 de rinoceri au fost ţinta braconierilor anul trecut şi, de la începutul anului 2013, cam doi rinoceri pe zi au fost împuşcaţi de braconieri, arată un raport al IUCN (International Union for the Conservation of Nature). „Organizaţii infracţionale bine puse la punct şi bine finanţate alimentează şi susţin piaţa neagră a cornului de rinocer, care este în continuă creştere”, declară Mike Knight, expert în cadrul IUCN. În opinia autorilor propunerii, cererea mondială de corn de rinocer ar putea fi susţinută prin comercializarea coarnelor provenite de la animale moarte din cauze naturale sau prin răzuirea coarnelor animalelor vii, nu prin mutilarea şi uciderea lor. Modelul pe care îl propun autorii studiului este cel al comerţului legal cu piele de crocodil, care, spun ei, a salvat specia ce ar fi fost vânată până la extincţie, din cauza cererii de piaţă. Viziunea lor este cea a creşterii rinocerilor chiar special pentru coarne (dar care să nu le fie smulse brutal, ci doar răzuite, pentru a obţine praful de corn necesar medicinei tradiţionale chinezeşti) şi a supravegherii „recoltării” şi vânzării legale de către o organizaţie specializată în acest sens. „Cumpărătorii ar fi atraşi tocmai pentru că produsul ar fi legal şi mai ieftin decât ceea ce oferă piaţa neagră. Coarnele vândute ar putea fi identificate şi urmărite peste tot în lume în baza semnăturii unice a ADN-ului animalului”, susţin oamenii de ştiinţă, care vor propune discutarea măsurii la conferinţa CITES ce începe mâine la Bangkok.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger