Studiu IUCN: palmierii din Madagascar, aproape de extincţie

2

Potrivit International Union for Conservation of Nature (IUCN), 83% din cele 192 de specii de copaci din Madagascar au ajuns pe lista sa de specii ameninţate cu dispariţia. IUCN spune că, din cauza defrişărilor masive, palmierii din Madagascar sunt tot mai aproape de extincţie.

 

 

Cifrele sunt „terifiante”, susţin reprezentanţii IUCN, care atraga atenţia asupra faptului că dispariţia copacilor pune în pericol alte specii, de animale, şi ele vulnerabile sau ameninţate cu extincţia, dar, totodată, prezintă un risc ridicat şi pentru oameni, ale căror vieţi se vor schimba definitiv odată cu dispariţia copacilor. În prezent, numărul total de specii din Madagascar aflate în pericol se ridică la 20.219. Situaţia nu mai poate fi ignorată, avertizează Jane Smart, director IUCN pentru conservarea biodiversităţii. „Cifrele referitoare la situaţia din Madagascar sunt de-a dreptul înfricoşătoare, mai ales că pierderea palmierilor afectează atât biodiversitatea regiunii, cât şi oamenii de pe insulă”, a precizat aceasta.

Madagascarul este a patra insulă a lumii, ca dimensiune, după Groenlanda, Noua Guinee şi Borneo. Din cauza izolării sale, multe dintre speciile de acolo (majoritatea speciilor de mamifere, jumătate din speciile de păsări şi aproape toate speciile de plante) nu mai există nicăieri altundeva pe planetă. Palmierii fac parte din biodiversitatea insulei, iar multe dintre comunităţile locale, care sunt sărace, se bazează pe aceşti copaci pentru adăpost şi hrană. Astfel, materialele brute provenite de la palmieri sunt folosite pentru construcţia de case, de unelte sau diverse obiecte necesare traiului şi pentru producerea de mâncare, băutură sau chiar medicamente.

Însă pădurile Madagascarului s-au tot micşorat, s-au tot restrâns, din cauza defrişărilor masive (pentru agricultură sau exploatarea lemnului). Palmierii insulei au ajuns în situaţia de a fi faţă în faţă cu extincţia. Pădurile unde se găsea cea mai mare concentraţie de palmieri (din zona estică a insulei) s-au redus cu aproape un sfert faţă de întinderea lor iniţială şi continuă să se reducă. Specii de animale, precum simpaticii lemurieni, au căzut şi cad victime efectului de domino, care le distruge habitatul. Riscul extincţiei cu care se confruntă palmierii din Madagascar reflectă situaţia actuală a zonelor împădurite din insulă, situaţie care pune în pericol tot ce înseamnă viaţa sălbatică din acel colţ de lume, mai avertizează reprezentanţii IUCN. Numărul global de animale şi plante de pe lista IUCN a speciilor ameninţate a ajuns, în prezent, la 65.518.

 

Sursa: BBC Africa

Foto: Wikipedia


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger