Studiu: IQ-ul scăzut, asociat cu prejudecățile, rasismul și conservatorismul

1

Cercetătorii de la Unviersitatea Brock din Ontario au publicat un studiu în care sugerează că oamenii care înregistrează punctaje scăzute în copilărie la testele de măsurare a IQ-ului sunt mai predispuși să dezvolte prejudecăți și orientări politice conservatoare mai târziu în viață, informează Livescience.

De ce oamenii mai puțin inteligenți aderă la ideologii conservatoare? Pentru că, spune Gordon Hodson, profesor de psihologie la universitatea canadiană, asemenea ideologii vehiculează termenii de „structură și ordine”, care fac mai ușor de înțeles o lume complicată. „Din păcate”, adaugă el, „astfel de atribute conduc și la prejudecăți”.

În cadrul primului studiu, cercetătorii au măsurat inteligența nonverbală folosind teste în care subiecții au fost îndemnați să găsească asemănări și diferențe între cuvinte, forme și simboluri. În a doua parte a cercetării, capacitățile cognitive au fost măsurate în patru moduri diferite: subiecții au fost puși să-și amintească numere, să definească termeni și să identifice șabloane și asemănări între cuvinte. Aflați mai multe detalii pe Livescience.

Un psiholog de la Universitatea Virginia din SUA, Brian Nosek, contactat de altă publicație, Huffington Post, și-a exprimat adeziunea la rezultatele studiului canadian: „Realitatea este complicată și confuză. Ideologiile dau la o parte confuzia și impun o soluție mai simplă. Așa că nu e surprinzător ca oamenii cu capacități cognitive reduse să fie atrași de ideologii simplificatoare”. Cu toate acestea, știința nu a stabilit încă clar dacă testele IQ denotă cu adevărat inteligența.

Foto: Flickr/Recuerdos de Pandora

 

Puteți citi și:

Care-i treaba cu IQ-ul


Un comentariu

  1. Pingback: Inteligența și bolile mintale s-au născut dintr-un accident genetic | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger