Studiu: Interdicţiile privind fumatul reduc riscul naşterilor premature

0

Teoria potrivit căreia interdicţiile privind fumatul au efecte benefice în ceea ce priveşte scăderea numărului de copii născuţi prematur este întărită de o nouă cercetare pe această temă. Un studiu care a analizat 600.000 de naşteri a descoperit că, de fiecare dată când a existat o nouă interdicţie publică în privinţa fumatului emisă de autorităţi şi pusă în practică, naşterile premature au scăzut ca număr.

 

 

 

Studiul a fost publicat în revista British Medical Journal şi realizat de către cercetători din cadrul Universităţii Hasselt, din Belgia; dar şi o cercetare realizată în anul 2012, în Scoţia, a relevat acelaşi lucru. Totuşi, el nu a putut concluziona dacă interdicţiile privind fumatul au fost cauza schimbărilor, mai ales că tendinţa de scădere se putea remarca, uşor, şi dinainte de impunerea interdicţiilor. Dar acum alţi experţi vin să confirme acest lucru. De multă vreme, efectele fumatului asupra sarcinii sunt cunoscute, cele mai des analizate fiind cele legate de riscul naşterii premature şi de greutatea redusă a copilului la naştere. În studiul recent citat, cercetătorii au analizat situaţia după fiecare nouă interdicţie referitoare la fumat aplicată în Belgia, deci au avut la dispoziţie trei intervale de timp diferite pe care să le studieze şi să le compare: 2006 – 2007 (interzicerea fumatului în locurile publice şi birouri), 2007 – 2010 (interzicerea fumatului în restaurante), 2010 – prezent (interzicerea fumatului în orice local care serveşte şi mâncare).

După fiecare interdicţie, rata naşterilor premature a scăzut, au observat cercetătorii, dar impactul cel mai mare se pare că l-au avut a doua interdicţie, cea aplicată în 2007 (interzicerea fumatului în restaurante) şi a treia, din 2010 (interzicerea fumatului în orice local care serveşte şi mâncare). În aceste două cazuri, rata naşterilor premature a scăzut cu câte 3% de fiecare dată (în alte cifre, o scădere la şase naşteri premature din o mie de naşteri). Nu au putut fi identificaţi alţi factori care să fi cauzat aceste modificări statistice (vârsta mamelor, factori socio-economici, poluare, epidemii etc.). „Deoarece am avut trei interdicţii, în trei momente diferite, am putut arăta că există un model, un tipar în ceea ce priveşte scăderea riscului de naşteri premature şi chiar unul care să susţină concluziile. Ele vin în sprijinul ideii că interzicerea fumatului are efecte benefice asupra sănătăţii publice încă din stagiile timpurii ale vieţii”, spune Tim Nawrot, coordonatorul studiului.

 

Sursa: BBC Health


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger