Studiu: Inteligența oamenilor scade

6

Lansând o teorie provocare,  câțiva cercetători de la Stanford susțin că ne pierdem din abilitățile intelectuale și emoționale, pe măsură ce scad eforturile necesare supraviețuirii. În condițiile în care nu mai e nevoie să fim inteligenți pentru a supraviețui, apar din ce în ce mai multe mutații genetice dăunătoare inteligenței.

 

”Dezvoltarea abilităților noastre intelectuale și optimizarea miilor de gene ale inteligenței s-au produs, cel mai probabil, în grupuri dispersate, relativ non-verbale, înainte ca strămoșii noștri să apară în Africa,” susține Gerald Crabtree, coordonatorul studiului publicat azi în revista academică Trends in Genetics. În acel context, inteligența era indispensabilă supraviețuirii, iar genele erau supuse unui proces de selecție drastic, atâta vreme cât erau vitale dezvoltării intelectuale.

După acest moment de vârf al dezvoltării, cercetătorii susțin că abilitățile intelectuale au început să scadă treptat și că, odată cu dezvoltarea agriculturii și urbanizarea, s-a slăbit și puterea de selecție a genelor responsabile pentru dizabilitățile intelectuale. Pe scurt, noul studiu afirmă că umanitatea a creat condiții propice pentru mutațiile dăunătoare inteligenței. Estimativ, Crabtree arată că, dacă luăm ca premisă existența a 2000 – 5000 de gene necesare abilităților intelectuale, în ultimii 3.000 de ani, pe parcursul existenței a 120 de generații, umanitatea a făcut loc la cel puțin două mutații nefavorabile stabilității intelectuale și emoționale.

Astfel, pe fondul unei presiuni din ce în ce mai scăzute pentru supraviețuire și al unor date genetice susceptibile la mutații, capacitățile noastre legate de inteligență și emoții au scăzut semnificativ. Vestea bună este că acest proces se desfășoară foarte lent, spre deosebire de progresele tehnologice, care avansează extrem de rapid – în viitor, cercetătorii sugerează că selecția naturală va fi profund influențată de tehnologie. ”La un moment dat, e posibil să corectăm aproape magic, orice mutație produsă la nivelul celulelor oricărui organism, în orice stadiu al dezvoltării acestuia,” spune Crabtree.

Sursa: DailyMail

 


6 comentarii

  1. Waltzing Matilda via Facebook on

    iar daca vreti o explicatie simpla, corelati cu efectul efeminarii barbatilor si cu scaderea cu 5 mm a penisului in ultima jumatate de secol: odata cu aparitia prezervativelor, legalizarii/ieftinirii avorturilor, pastile anticonceptionale e clar ca se inmultesc nu barbatii alfa, ci se inmultesc chiar mai rau, prostii in detrimentul barbatilor inteligenti. Un absolvent de liceu e mult mai probabil in 2012 sa dea nastere la 3 copii, in comparatie cu un MBA corporatist.

  2. Waltzing Matilda via Facebook on

    deci nu are legatura cu gadgeturile care ne fac viata mai frumoasa, ci cu suntarea procesului de selectie naturala, ajunsa la indemana oricui.

  3. Pingback: Inteligența și bolile mintale s-au născut dintr-un accident genetic | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger