Studiu: Încălzirea globală scade productivitatea muncii

0

Cercetători angajaţi în studii susţinute de guvernul SUA arată că încălzirea globală (clima care devine tot mai umedă şi mai caldă) afectează productivitatea în muncă, deoarece reduce semnificativ numărul de ore sau cantitatea de muncă pe care oamenii le / o pot presta în perioade ale anului cu temperaturi foarte ridicate.

 

 

Oamenii de ştiinţă spun că această capacitate de muncă s-a redus, în ultimele şase decenii, cu aproximativ 10% şi ar putea ajunge la 20% până la jumătatea secolului. Faptul că aerul este tot mai cald duce la reţinerea umidităţii mai mult, în defavoarea aerului rece şi asta înseamnă mai multă umiditate absolută în aer decât eram obişnuiţi să avem până acum. Verile tot mai calde şi mai umede ne îngreunează tot mai mult munca, drept consecinţă. Experţii de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) au analizat datele înregistrate în domeniul militar şi industrial, unde se lucrează continuu şi unde sunt monitorizate valorile stresului generat de căldură. Astfel, ei au ajuns la concluzia că rata de pierdere a capacităţii de muncă se va dubla până în anul 2050, faţă de prezent, din cauza încălzirii climei.

În perioadele foarte calde şi umede, deja capacitatea de muncă este redusă la cam 90%, dar deocamdată acestea sunt situaţii temporare, de scurtă durată. Însă, în viitor, într-un scenariu în care temperatura globală creşte cu şase grade Celsius, a munci în timpul verii ar putea fi prea dificil, chiar imposibil, în majoritatea părţilor lumii. În acest scenariu, mare parte din SUA ar avea de înfruntat un stres generat de căldură dincolo de orice ne-am putea imagina în prezent, iar în Bahrain, spre exemplu, căldura şi umiditatea ar cauza hipertermie şi alte afecţiuni care s-ar răsfrânge şi asupra celor care nu ar lucra deloc, ci doar ar dormi. „Planeta noastră va experimenta stresul generat de căldură la cote pe care azi nici nu le putem imagina”, a conchis Ronald Stouffer, co-autor al studiului.

Singura soluţie este, aşa cum o spun de multă vreme oamenii de ştiinţă, menţinerea unui nivel controlat de încălzirea globală, la mai puţin de trei grade Celsius. În prezent, muncitorii încearcă să se adapteze condiţiilor dificile de muncă pe căldură mare: profită de sieste în orele mai fierbinţi, lucrează noaptea dacă munca presupune lucru în exterior (cum ar fi construcţiile, spre exemplu) sau încetează cu totul munca în perioade de căldură şi umiditate maximă şi migrează spre zone unde stresul generat de căldură încă nu este foarte ridicat. Adaptarea depinde foarte mult şi de regiune, explică autorii studiului, pentru că temperaturi care sunt generatoare de stres şi probleme pentru vestul SUA sau nordul Europei, spre exemplu, ar putea fi considerate normale sau aproape normale în India, mai explică autorii studiului citat, publicat de revista Nature Climate Change.

 

Sursa şi foto: EcoNews

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger