Studiu: Impactul schimbărilor climatice asupra regimului alimentar ar putea ucide peste jumătate de milion de oameni

1

Potrivit unui nou studiu publicat recent în Lancet, mai bine de jumătate de milion de persoane ar putea muri până în 2050 ca urmare a modificării regimului alimentar, afectat de schimbările climatice. Aceasta este prima cercetare care analizează impactul schimbărilor climatice asupra calității hranei, arătând, printre altele, că oamenii vor avea acces la din ce în ce mai puține fructe și legume.

Peter Scarborough, de la Universitatea Oxford, susține că încălzirea globală va avea efecte directe asupra unor grupuri de zeci de mii de oameni, afectate în mod diferit de schimbările climatice. ”Toată lumea mănâncă, iar micile schimbări ale dietei ar putea rezulta numaidecât în moartea a sute de mii de oameni,” arată cercetătorul. ”Povara schimbărilor climatice în ceea ce privește sănătatea e mult mai mare decât de credea,” mai arată Scarborough, adăugând însă că se pot lua măsuri care să contracareze aceste efecte dramatice.

Alistair Woodward de la Universitatea Auckland și John Porter de la Universitatea din Copenhaga spun că această nouă cercetare face cele mai avansate proiecții de până acum, în legătură cu corelația dintre efecte climatice, hrană și sănătate. Pentru realizarea cercetării, s-au folosit modele computerizate pentru producția de hrană, dezvoltarea economică, comerț și schimbările climatice, iar rezultatele indică faptul că, în fiecare an, din ce în ce mai puțini oameni vor avea acces la hrană sănătoasă.

Schimbările climatice vor însemna, printre altele,cu 4% mai puține fructe și legume, cu 3% mai puține calorii și cu 0,7% mai puțină carne roșie și procesată, până în 2050. Aceste statistici se traduc prin 529.000 de morți, cauzate de alimentație improprie. Aproape toate țările vor avea de suferit în acest sens de pe urma schimbărilor climatice, cu accent pe India și China, unde mai mulți oameni vor muri din lipsa hranei.

Sursa: The Guardian


Un comentariu

  1. Schimbările climatic sunt o realitate şi răspunsul este unul singur: adaptarea! Va trebui să ne adaptăm la orice ne va rezerva viitorul. Şi, sper eu, să ne dedicăm unor cercetări adevărate privind impactul oamenilor asupra climatului. De exemplu, un subiect care merită analizat este impactul activitătii umane asupra oceanelor. De pe acest site, de exemplu (http://oceansgovernclimate.com/man-made-ocean-warming-yes-but-its-not-co2/) am aflat că oamenii joacă un rol important ȋn ȋncălzirea oceanelor. Cred că acesta este un subiect care merită dezbătut. Aş fi curioasă care este părerea voastră cu privire la acest subiect.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger