Studiu: Gladiatorii romani erau vegetarieni

1

Cercetătorii care au analizat oasele unor gladiatori romani susţin că aceşti luptători renumiţi ai istoriei erau vegetarieni. Concluzia le aparţine oamenilor de ştiinţă din cadrul Departamentului de Medicină Legală al MedUni Viena, iar oasele analizate au fost descoperite şi aduse de pe teritoriul actual al Turciei (mai exact, din vechiul oraş Ephesos).

 

 

Potrivit studiului, gladiatorii aveau o dietă care consta în principal în cereale şi combinaţii fără carne, ceea ce ar putea sugera faptul că un atlet bun nu are nevoie de carne pentru activitatea sa. În istorie, gladiatorii secolelor II şi III î.C. erau supranumiţi “Hordearii”, adică “mâncători de orz”; porecla coincide cu dieta strictă a luptătorilor, care se baza pe grâne (în special orz şi grâu), dar şi pe legume, ca să fie puternici şi agili.

Examinând oasele gladiatorilor cu ajutorul spectroscopiei, cercetătorii au mai descoperit că dieta lor era bogată în minerale. Legendele spun că, după fiecare luptă, gladiatorii beau o fiertură din cenuşă de plante, care le refăcea necesarul de minerale. Datele descoperite de cercetători par să confirme legenda. Studiul va continua, comparând oasele analizate cu altele, găsite în alte zone, pentru a determina dacă dieta vegetariană a gladiatorilor era specifică doar celor aparţinând unei regiuni sau tuturor gladiatorilor din Imperiul Roman.

 

Sursa: Phys Org

Foto: SBA73

 

Puteţi citi şi:

Muşcătura unei căpuşe transformă unii iubitori de carne în vegetarieni

Cercetătorii susţin că vegetarienii ar trăi mai mult decât consumatorii de carne

Numărul bolnavilor de inimă scade cu 32% în rândul vegetarienilor

Vegetarienii au o viaţă sexuală mai bună

Sunteţi vegetarian? Nu, sunt flexitarian

 


Un comentariu

  1. Bullcrap. Stiinta inca nu poate face analiza dietei dupa oase, nici chiar la oameni. Acidul fitic prezent in cerealele integrale impiedica absorbia mineralelor, iar glutenul provoaca raspunsul autoimun si o stare de permanenta inflamatie. Dar hai sa zicem ca erau vegetarieni, ca asa e moda acum – no legs god, four legs baaad !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger