Studiu: Gândurile negative pot fi contagioase

0

Modul în care oamenii din jurul nostru reacţionează la evenimente stresante (fie acest mod negativ sau pozitiv) poate fi contagios, mai ales dacă ne aflăm în mijlocul unei perioade de tranziţie majoră a vieţii noastre, arată un studiu recent publicat în revista Clinical Psychological Science. Mai mult decât atât, riscul crescut de depresie asociat gândirii negative pare a se revărsa asupra noastră tot în astfel de momente.

Studiul a analizat 103 perechi de colegi de cameră şi a urmărit vulnerabilitatea cognitivă – tendinţa de a gândi că evenimentele negative sunt o reflectare a deficienţelor unei persoane sau că vor atrage după ele alte evenimente negative. Persoanele cu nivel ridicat de vulnerabilitate cognitivă se confruntă cu cel mai ridicat risc de depresie, au demonstrat diverse studii. „Noi am descoperit că acest nivel de vulnerabilitate cognitivă al participanţilor la studiu este semnificativ influenţat de nivelul vulnerabilităţii cognitive al colegilor de cameră, situaţia fiind valabilă în ambele sensuri, de fapt”, scriu autorii studiului citat. Colegii de cameră au fost aleşi întâmplător pentru experiment, deci participanţii nu au avut posibilitatea de a-şi alege ei partenerii. Perioada experimentului a fost de trei luni, interval după care deja a putut fi observat efectul contagios.

Cercetătorii au mai descoperit şi că acele persoane care trăiau o creştere a nivelului de vulnerabilitate cognitivă în primele trei luni de locuire cu colegii de cameră au prezentat de două ori mai multe simptome de depresie după şase luni, comparativ cu cei care nu au trecut printr-o creştere a vulnerabilităţii cognitive. Efectul era şi mai puternic dacă participanţii se aflau în condiţii de stres ridicat. Înaintea acestui studiu, se credea că vulnerabilitatea cognitivă nu se mai schimbă prea mult după adolescenţa timpurie. Dar noile cercetări sugerează că o perioadă de tranziţie, de schimbări importante în viaţă (când o persoană, spre exemplu, este continuu expusă unei situaţii sociale noi), poate influenţa vulnerabilitatea cognitivă. Cum persoanele implicate în studiu erau studenţi tineri, cercetătorii consideră că sunt necesare studii mai aprofundate pentru a determina dacă vulnerabilitatea cognitivă se poate schimba şi ulterior şi în alt mediu decât cel specific locuirii împreună într-o cameră de cămin.

Sursa: MyHealthNewsDaily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger