Studiu: Frasinul ar putea dispărea complet din Europa

0

Există șanse mari ca frasinul să fie „eliminat” din Europa, susține cel mai mare studiu realizat până acum pe marginea acestei specii, copacii fiind omorâți de o boală cauzată de o ciupercă și de o insectă invazivă numită gândacul smarald de frasin, scrie BBC News. Fenomenul se aseamănă cu dispariția ulmului în anii ’80, spun specialiștii, cauzată de boala olandeză a ulmului.

Boala care afectează frasinul, cunoscută sub numele de chalara, a fost depistată pentru prima oară în estul Europei, în 1992. În prezent, ea afectează peste 2 milioane de kilometri pătrați, din Scandinavia până în Italia. Cauzată de ciuperca Hymenoscyphus fraxineus, ea ucide mai întâi frunzele, apoi ramurile, trunchiul și, la final, întregul copac. În Marea Britanie, de exemplu, ea are potențialul de a distruge 95% dintre frasinii țării.

Gândacul smarald de frasin provine, la fel ca boala mai sus amintită, din Asia, iar în prezent se răspândește la vest de Moscova într-un ritm de 41 de kilometri pe an, cercetătorii spunând că ar fi ajuns în Suedia. Exemplarele adulte se hrănesc pe suprafața copacilor, provocându-le daune mici, însă larvele lor se infiltrează sub scoarță și în interiorul lemnului, cauzând moartea copacului. „Frasinul european e foarte sensibil la acest gândac”, spune dr. Peter Thomas, de la Keele University din Marea Britanie, care a condus cercetarea. „Nu va dura mult până se va răspândi în toată Europa, inclusiv în Marea Britanie”.

Potrivit cercetătorului, gândacul ar urma să devină cea mai mare amenințare pentru frasin în Europa, mai mare decât boala cauzată de ciupercă. Dispariția frasinului nu doar că ar modifica peisajul natural, dar va avea și un impact uriaș asupra biodiversității. 1.000 de specii sunt asociate cu acest copac, printre care se numără 12 tipuri de păsări, 55 de tipuri de mamifere și 239 de nevertebrate, iar 100 de specii de lilcheni, ciuperci și insecte depind de el și ar urma să se micșoreze ca număr sau să dispară complet odată cu extincția frasinului.

O mică speranță este faptul că o serie de frasini clonați s-au dovedit a fi rezistenți în fața ciuperii, însă asta nu-i va proteja împotriva gândacului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger