Studiu: Frackingul, cauza cutremurelor din statul american Ohio

0

Un studiu recent confirmă faptul că seria cutremurelor care au zgâlţâit o zonă din statul american Ohio în luna martie a anului trecut a fost cauzată de exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice – fracking. Potrivit studiului, frackingul a cauzat atât cutremurele de mai mică intensitate, cât şi pe cel de magnitudine 3.0, cel mai mare înregistrat vreodată în asociere cu activitatea de fracking, scrie Inhabitat citând Phys.org.

 

 

Puţurile de exploatare care au cauzat apariţia seismelor, aparţinând companiei Hilcorp Energy, au fost închise la două zile după seria de cutremure. Potrivit Buletinului Societăţii Seismologice din SUA, cutremurele s-au înregistrat într-o falie ascunsă într-o veche rocă cristalină de sub un puţ de gaze naturale. “Cutremurele, înregistrate în apropierea regiunii Poland Township, s-au produs într-un strat foarte vechi de rocă, în care este mai mult decât probabil să existe fisuri. Activitatea de exploatare nu a creat o nouă falie, dar a activat una despre care nu ştiam nimic înaintea activităţii seismice”, explică Robert Skoumal, co-autor al studiului, alături de Michael Brudzinski şi Brian Currie, de la Miami University din Ohio.

Echipa coordonată de el a identificat 77 de cutremure cu magnitudini între 1.0 şi 3.0, care au avut loc între 4 şi 12 martie 2014, în regiunea Poland Township. Comparând date seismologice cu cele din rapoartele Departamentului de Resurse Naturale din Ohio, despre activitatea puţurilor de exploatare, au descoperit că seismele au coincis în timp şi spaţiu cu etape specifice activităţii de exploatare prin metoda fracturării hidraulice. Nu este pentru prima oară când în Ohio au loc cutremure cauzate de fracking: în 2013, între 1 octombrie şi 13 decembrie, au fost înregistrate 400 de cutremure cauzate de fracturarea hidraulică pe “falii necunoscute anterior”, în regiunea Harrison County.

 

Mai multe detalii: Phys.org

 

Sursa: Inhabitat

Foto: National Park Service

 

Puteţi citi şi:

Cutremurele, în strânsă legătură cu fracturarea hidraulică

Scrisoarea unui american din Ohio, “the fracking state”

Fracking România: de la Bârlad la Băile Felix, via Bruxelles


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger