Studiu: Femeile îi detectează pe bărbații atrăgători după miros

0

Femeile aflate la apogeul fertilităţii lunare sunt atrase de mirosul bărbaţilor cu nivel ridicat de testosteron, susţine un studiu recent, citat de publicaţia Live Science. Ele găsesc acest miros mult mai excitant, motiv pentru care devin interesate de bărbaţii respectivi în sens sexual.

Acesta nu este primul studiu care arată că ovulaţia influenţează preferinţele sexuale ale femeilor. Femeile aflate în perioada fertilă a ciclului menstrual preferă bărbaţii cu trăsături mai masculine – vocea gravă, trăsături pronunţate – de regulă asociate prezenţei generoase a testosteronului, au afirmat alte studii anterior. Alte cercetări spun că atracţia femeilor faţă de bărbaţi activi, masculini, ar putea avea legătură cu faptul că ele percep un sistem imunitar mai puternic la aceştia, drept urmare îi consideră mai potriviţi pentru împerechere. Studiul recent citat de Live Science a testat cum s-au modificat preferinţele sexuale ale femeilor în funcţie de nivelul de testosteron şi cortizol al bărbaţilor.

Bărbaţii care au luat parte la experiment au primit tricouri pe care au fost rugaţi să le poarte două nopţi consecutiv; în acest timp, li s-a interzis să folosească detergenţi sau săpunuri parfumate, să bea ori să fumeze, să mănânce usturoi, ceapă, brânzeturi cu miros puternic sau alte alimente care ar fi influenţat activitatea lor hormonală şi ar fi alterat mirosul natural. Femeile participante au mirosit aceste tricouri şi au notat senzaţia de plăcere, sex-appeal-ul şi intensitatea mirosurilor, pe o scară de la 1 la 10. Totodată, ele au completat un chestionar despre fazele ciclului menstrual în care se aflau şi dacă foloseau sau nu metode contraceptive hormonale. Pentru a măsura nivelul de testosteron şi cortizol, oamenii de ştiinţă au colectat mostre de salivă de la fiecare bărbat participant la experiment.

Femeile aflate în punctul cel mai fertil al ciclului au preferat mirosul bărbaţilor cu cel mai mare nivel de testosteron, notând tricourile acestora drept cele mai excitante pentru ele. Bărbaţii cu nivel ridicat de cortizol nu au fost preferaţi. „Zona aceasta de studiu este contrversată şi cercetările sunt încă inconsistente, viciate. Sunt foarte puţine studii care spun că ciclul menstrual al femeilor le influenţează preferinţele sexuale şi multe care nu găsesc niciun efect al acestuia asupra preferinţelor femeilor în materie de parteneri sexuali”, consideră psihologul Wendy Wood de la Universitatea Southern California. Deocamdată, cercetătorii mai au de lucru până să descopere cum anume moleculele conţinute în mirosul emanat de bărbaţi influenţează preferinţele sexuale ale femeilor.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger