Studiu: Femeile citesc fidelitatea pe faţa bărbaţilor

0

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la ARC Centre of Excellence in Cognition and its Disorders, din cadrul Universităţii Australia de Vest din Perth, susţine că femeile au abilitatea de a spune dacă un bărbat (necunoscut) este genul fidel sau genul infidel doar privindu-i acestuia faţa, în vreme ce bărbaţii nu reuşesc să vadă acest lucru când privesc faţa unei femei.

 

 

Cercetătorii australieni spun că femeile au tendinţa de a face această asociere între aspectul fizic şi predispoziţia spre infidelitate în funcţie de cât de masculin sau nu arată bărbatul. „Bărbaţii cu aspect mai masculin au fost evaluaţi ca fiind mai degrabă înclinaţi spre infidelitate şi ca având un comportament sexual trecut mai degrabă bazat pe infidelitate. Ceea ce femeile participante la experiment au indicat s-a corelat cu realitatea într-o măsură semnificativă, chiar dacă nu totală, ci mai degrabă moderată”, a explicat Gillian Rhodes, coordonatoarea echipei de cercetători. Atracţia prezentată sau nu de bărbaţii analizaţi nu a fost un factor în evaluările realizate de femei.

Studiul a implicat 34 de bărbaţi şi 34 de femei, care au fost rugaţi să analizeze fotografii color ale 189 de adulţi (tip caucazian), toate imagini ale feţei şi să evalueze dacă persoanele respective sunt sau nu fidele. Ulterior, cercetătorii au comparat evaluările făcute pe baza fotografiilor cu istoricul celor 189 de persoane prezentate în imagini (istoric descris chiar de către acestea) şi astfel au descoperit că femeile participante la teste au indicat mult mai corect cine era fidel şi cine nu, pe baza feţelor privite în fotografii. Bărbaţii, însă, au fost complet pe dinafară: ei au perceput femeile atrăgătoare şi feminine ca fiind infidele, în vreme ce istoricul acestora, cunoscut de cercetători, arăta că erau tocmai contrariul.

„Oferim pentru prima dată dovada că evaluările înclinaţiei spre fidelitate sau infidelitate, bazate exclusiv pe trăsăturile feţei unei persoane, au un sâmbure de adevăr. Fidelitatea este percepută ca un factor important în contextul relaţiilor sexuale şi a alegerii unui partener: bărbaţii cu partenere infidele pot ajunge să crească copilul altui bărbat, femeile cu parteneri infideli pot ajunge să piardă anumite drepturi sau resurse în favoarea altor competitoare”, au mai notat cercetătorii în studiul lor, care a fost publicat în revista Biology Letters.

 

Sursa: Reuters

Foto: Independent.ie


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger