Studiu: Există un "sezon al calităţii spermei"

1

Toamna este anotimpul cel mai mult asociat exploziei de naşteri de copii şi există o explicaţie ştiinţifică pentru acest lucru, spune un studiu realizat de cercetători israelieni (şi publicat în revista American Journal of Obstetrics & Gynecology): sperma umană este “în cea mai bună formă” iarna şi la începutul primăverii.

 

 

Cercetătorii au analizat mostre de la peste 6.000 de bărbaţi care au urmat tratamente pentru  infertilitate şi au descoperit că spermatozoizii sunt mai rapizi şi prezenţi în număr mai mare în lichidul seminal în timpul iernii şi la începutul primăverii; totodată, în acest interval, ei prezintă mai puţine anormalităţi. Odată cu avansul primăverii, această calitate foarte bună a spermatozoizilor cunoaşte un uşor declin. „Sperma de iarnă şi primăvară timpurie este un tipar compatibil cu fecundarea reuşită şi crescută şi poate fi o explicaţie plauzibilă pentru boom-ul de naşteri din timpul toamnei”, afirmă Eliahu Levitas, autor principal al studiului, cercetător în cadrul Universităţii Ben-Gurion (Negev, Israel).

Dacă avem de-a face cu un astfel de tipar sezonier, mai spune studiul, acest lucru are o importanţă majoră în special pentru tratarea cazurilor de infertilitate masculină, la cupluri care încearcă să procreeze şi nu reuşesc nici după tratamente lungi de fertilitate. „În baza rezultatelor analizelor noastre, sperma produsă în cantitate normală de un organism masculin înregistrează performanţe mai bune iarna, în termeni de fertilitate, în vreme ce sperma produsă în cantităţi mai scăzute (caz în care apar problemele de infertilitate) va performa mai bine primăvara sau toamna”, mai scriu cercetătorii, care arată că tiparul găsit de studiul lor se împarte, de fapt, în două, în funcţie de cele două situaţii, de producţie normală de spermă (peste 16 milioane de spermatozoizi per milimetru de lichid seminal) şi, respectiv, de producţie scăzută (sub cifra de 16 milioane per milimetru).

În studii anterioare realizate pe animale, cu concluzii similare, cauzele fenomenului au fost puse pe seama creşterii temperaturii, a perioadei de lumină din timpul zilei, a expunerii animalelor la mai multă lumină sau a variaţiilor hormonale. În cazul oamenilor, nu este, deocamdată, explicat de ce sperma are o calitate mai bună în acest interval de iarnă – început de primăvară. Există alte studii, însă, care au arătat că, la nivel global, scade „producţia de spermă”, teoriile privind cauzele acestui fenomen fiind mai multe, de la viaţa sedentară la chimicalele din mediu şi din aproape toate produsele care ne înconjoară viaţa.

 

Sursa şi mai multe detalii: Reuters

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger