Studiu Ecopolis: Bucureștenii au apă potabilă, dar ea nu curge și la robinet

2

Bucureştenii ar putea beneficia de accesul la cea mai ieftină sursă de apă potabilă, dar îi împiedică proasta calitate a apei şi dezinteresul autorităţilor şi al Apa Nova.

Conform studiului ‘’Calitatea apei în Bucureşti – Analiza gestionării resurselor de apă şi a impactului asupra calităţii vieţii”, apa potabilă furnizată prin magistralele de distribuţie din Bucureşti îndeplineşte normele europene, însă, la nivelul robinetului din locuinţele bucureştenilor apar anomalii ce pot avea efecte grave asupra sănătaţii oamenilor.

Potrivit testărilor lunare întreprinse de  Apa Nova Bucuresti (ANB) și Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB), rareori se înregistrează încălcări ale standardelor de calitate în ceea ce priveşte apa potabilă pompată în magistralele de distribuţie.

Din păcate, calitatea apei pe magistralele de distribuție nu este același lucru cu calitatea apei de la robinet. O testare pilot, independentă, întreprinsă în august 2011 de Centrul pentru Poltici Durabile Ecopolis, a contrazis testările ANB şi DSPMB: astfel, din 10 probe efectuate în 8 apartamente diferite din cele 6 sectoare, 3 probe au prezentat anomalii, dintre care 2 au fost din acelaşi loc. Aceste anomalii – ce pot reprezenta un risc serios pentru sănătatea consumatorilor – se datorează fie stării țevilor din bloc, fie unor lucrări la rețea.

”Situaţia este paradoxală: deşi ar avea la dispoziţie o sursă ieftină de apă potabilă care respectă toate standardele de calitate, bucureştenii se văd nevoiţi să cumpere apă îmbuteliată, de 250 de ori mai scumpă decât apa de la robinet şi cu un impact ecologic de 300 ori mai mare. În parte, acest consum este justificat de presupusa proastă calitate a apei de la robinet, cetăţenii necunoscând de unde vine cu adevărat problema”, atrage atenţia Arpad Todor, expert cercetare Ecopolis.

Accesul real al bucureştenilor la apa potabilă de calitate, pompată zilnic în sistem, ar putea fi asigurat relativ uşor, cu condiţia ca autorităţile locale şi Apa Nova să acorde atenţia cuvenită adevăratei surse a problemei – starea proastă a ţevilor din blocurile de locuinţe.

„În trei din zece cazuri apa de la robinet nu a fost potabilă, iar principala cauză pare a fi calitatea proastă a ţevilor de bloc. Chiar dacă înlocuirea țevilor vechi din sistemul blocului este din punct de vedere legal o problemă a asociațiilor de locatari, autorităţile au obligaţia de a găsi soluţii pentru a garanta bucureştenilor accesul la apă potabilă sigură”, conchide Costel Popa, Preşedinte Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis propune autorităţilor centrale şi locale o serie de măsuri:

 1. Implementarea unui program de evaluare sistematică a stării sistemelor de distribuție a apei din interiorul blocurilor. În aceeaşi direcţie, recomandăm ca autorităţile locale şi Apa Nova, care fac momentan exclusiv teste la puncte fixe, să aibă în vedere şi testarea aleatoare a calităţii apei, în special la robinetul consumatorilor.
 2. Obligarea asociaţiilor de proprietari, prin lege şi sub sancţiunea amenzilor, să schimbe conductele în cazul în care se dovedeşte că acestea alterează calitatea apei potabile.
 3. Inițierea unui program – similar celui de reabilitare termică a clădirilor – prin care asociațiile de locatari să fie susținute în efortul de înlocuire rapidă a instalațiilor neconforme.
 4. Promovarea introducerii de filtre de purificare a apei şi a consumului de apă potabilă de la robinet,.
 5. Introducerea obligativităţii restaurantelor şi instituţiilor de a avea filtre de purificare a apei, pentru a permite angajaţilor şi clienţilor să consume apă de la robinet.

 

Studiul ‘’Calitatea apei în Bucureşti – Analiza gestionării resurselor de apă şi a impactului asupra calităţii vieţii” este disponibil publicului larg pe site-ul Ecopolis şi va servi drept document de referinţă în negocierile următoare cu autorităţile locale şi centrale.

Sursa: Ecopolis

Foto: Flickr / Tom Raftery


2 comentarii

 1. Pingback: Mesaj de la Salvați Delta și Ecopolis de Ziua Mondială a Apei | TOTB.ro - Think Outside the Box

 2. Vad tot mai multi bucuresteni preocupati de calitatea apei asa-zis potabile si care sunt mintiti zilnic.Va spun ca este o mare pacaleala si sustin asta cu urmatoarele argumente:

  -In rimul rand tevile prin care se transporta apa catre bucuresteni sunt foarte vechi si ma refer aici la asa zisele apeducte de sub bulevardele principale care sunt incarcate de pamant si alte impuritati grosiere,rugina,etc.Mai apoi ,apa e varza calitativ are foarte multe metale grele este prost filtrata,mai ales ca regia Apa Nova are manageriat frantuzesc si li se rupe alora de sanatatea romanilor.
  -Dar ce e cel mai grav,cel putin asa consider eu ,dar si alte persoane de specialitate cu care am mai discutat,este faptul ca s-a permis constructia de cladiri civile chiar langa gardul Apei Nova,care sunt destul de inalte cca.15m,de fapt niste blocuri cu 2 etaje plus mansarda,foarte aproape de decantoarele in care ,vezi Doamne se filtreaza apa bucurestenilor ca acestia sa fie sanatosi si frumosi.Ei bine,e teapa,deoarece intr-o zona considerata candva tabu de catre fostul regim de dinainte de ’89 si care beneficia de paza militarizata,acum se poate construi si chiar arunca cu diverse obiecte in apa bucurestenilor.
  Puteti vedea si singuri aceasta grozavie,venind pana la Sediul Apa Nova din Rosu,chiar la intersectia Drumul Bacriului cu canalul colector au rasarit vreo 12 bloace,de unde am vazut personal (eu locuind peste canal cum se zice aici,in sectorul 6 si fiind unul din preafericitii care primeste apa curenta)cum se arunca cu oua,da Domnule cu oua catre decantoarele Apa Nova care sunt periculos de aproape de unele dintre aceste blocuri.Este inadmisibil cum autoritatile locale din Chiajna si fostul regim Boc si Udrea au dat cu atat de multa usurinta autorizatii de constructie,ba mai mult coruptii din consiliul de administratie al Apei Nova au aprobat persoanelor din spatele acestei afaceri sa se intepe in apeductul principal care alimenteaza Bucurestiul,ma rog unul dintre acestea ca sunt cateva si chiar sa foloseasca ,canalul colector (ala artificial care se varsa in Dambovita),pt a fi folosit ca si canal de evacuare pt toate apele uzate care se scurg dinspre blocuri catre acesta.Deci toate fecalele,urina ,apa cu care se spala acei locatari acolo se duce,iar eu nu cred ca asta e tocmai legal.E totul facut la mica intelegere.Bine ,daca intrebi toti cei implicati sustin sus si tare ca nu e nimic adevarat,ca au toate actele in regula,etc.Si atunci de ce au tras pe sest o teava pe sub drumul principal care se varsa in canalul colector,cand stim cu totii cat de greu se obtin astfel de autorizatii in special de la Garda de Mediu,organism care pe aici prin zona e invizibil.
  Daca la asta adaugam praful de ciment sau chiar praful simplu si gunoaiele ridicate zilnic de catre zecile de utilaje care se vantura prin zona,ba poate si flegmele muncitorilor de pe schelele cladirii aflate in constructie ,avem un tablou minunat al lipsei de respect pt sanatatea bucurestenilor.Si acest fenomen devine si mai periculos atunci cand bate vantul catre vest ,adica direct spre decantoare.Cel mai frumos e cand se da foc la gunoiul rezultat de pe santierul veseliei si tot fumul rezultat de la plastice topite si cauciuc o ia in partea aceea ,de unde soseste rece,proaspata si dezinfectata apa noastra cea de toate zilele.Doamne-fereste.
  Poate acum cand s-a mai schimbat cate ceva in politica ,se va gasi cineva cu suficienta moralitate printre noile autoritati sa ia masuri impotriva acestui grav atentat la sanatatea bucurestenilor.
  Dupa umila mea parere nu ar fi trebuit sa se permita apropierea la mai mult de 100 de m de gardul Apei Nova,ca nu e buna aceasta apropiere,cine stie ce nebun se trezeste intr-o zi si nu se rezuma doar la oua ,scuipati si praf.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger