Studiu Ecopolis: 0,5% șanse să ajungi la închisoare dacă furi un camion cu lemne

2

În România ai aproximativ 0,5% șanse să ajungi la închisoare dacă ai furat un camion de lemne din pădure, și asta dacă ești la a doua faptă de acest fel, atrag atenția specialiștii Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis care au realizat studiul “În pădure se fură ca-n codru. O analiză a mecanismelor de prevenire și combatre a ilegalităților silvice din România”. Deși rezultatele indică un număr mic de condamnări, tăierile ilegale de copaci sunt la un nivel alarmant, peste 7.000 de dosare penale fiind înregistrate la nivelul parchetelor în perioada 2009-2010. Asta în condițiile în care pădurile din țara noastră sunt cel mai bine păzite din lume, după cum atrage atenția Valerian Solovăstru, director general Romsilva.

 

 

Potrivit studiului Ecopolis, dintre cele 7.168 dosare penale înregistrate la nivelul parchetelor în perioada 2009-2010, 60% au primit NUP din partea procurorilor, 27% au primit alte soluții de netrimitere în judecată şi doar 13% (723 de dosare) au fost trimise în instanţă. Din cele 723 de dosare trimise în instanţă, doar 34 de condamnaţi au primit pedepse cu închisoare cu executare, adică mai puţin de 0,5% dintre cei implicaţi într-un dosar penal.

”În România, dacă furi o pâine rişti închisoare de 7 ani. Pentru tăieri ilegale şi furt de pădure ai 99% şanse să nu faci închisoare. În atare context, considerăm că se impun măsuri pentru ca infracţiunile silvice să fie tratate în concordanţă cu pericolul de mediu major şi cu pagubele pe care acest fenomen le aduce”,  declară Costel Popa, preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

La rândul său, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, în cadrul dezbaterii organizate de Ecopolis, faptul că are o propunere legislativă în curs de finalizare prin care se va reduce limita peste care tăierea copacilor este încadrată ca faptă penală și nu drept contravenție de la 5 mc la 1 mc.

”România este probabil singura ţară din lume care îşi păzeşte pădurea cu ajutorul pădurarilor şi singura din UE în care s-a păstrat practica (ineficientă) a marcării arborilor ce urmează a fi tăiaţi”, spune directorul Romsilva, instituție care are în administrare 3,36 milioane de hectare de păduri ale statului și 1,1 milioane hectare de păduri private, pe care le gestionează în baza unor contracte de administrare. Acesta a scos în evidență situația paradoxală cu care se confruntă de a păzi pădurile private împotriva tăierilor de către chiar proprietarii acestora.

Printre rezultatele studiului se numără:

  • Infracţiunile constatate de către instituţiile de control au avut un prejudiciu total estimat de peste 24 milioane RON. În acelaşi timp, autorităţile estimează că au fost tăiaţi ilegal peste 172.000 m cubi de masă lemnoasă, dar confiscările se ridică la mai puţin de 25% din acest volum. Diferența de 131.000 metri cubi reprezintă lemn rezultat din ilegalități nedepistate.
  • Procurorii consideră că infracţiunile silvice (tăieri sau furturi de peste 5 m cubi) nu prezintă pericol social, astfel că majoritatea infractorilor scapă de trimiterea în judecată: din cele 7.168 de dosare penale, 60% sunt soluţionate prin NUP, iar 27% primesc alte soluţii de netrimitere în judecată.
  • Din cele 723 de dosare trimise în instanţă, 560 reprezentând 60% au primit pedepse suspendate, 250 reprezentând 36% au primit amenzi penale, iar 34 au primit pedepse cu închisoarea cu executare (adica 4% din cazurile trimise în instanţă).
  • Raportat la numărul de dosare penale întocmite de organele de control, observăm că în justiţie – procuratura sau instanţa – scapă de închisoare peste 99,5% dintre autorii de infracțiuni, iar cei care sunt totuşi condamnaţi la pedepse cu executare sunt infractori aflaţi chiar în perioada de suspendare a unei condamnări anterioare.
  • Organele de control sunt îngăduitoare cu hoţii de lemn. Numărul mare de contravenții constatate privind tăieri ilegale și furturi din păduri (18.589) sugerează o posibilă încadrare a unor infracțiuni în categoria contravențiilor prin raportarea valorii prejudiciului sub limita legală de 5 metri cubi care face diferenţa între infracţiune și contravenţie.

Organizația Ecopolis solicită o investigație a Parchetului General privind procentul foarte mic de rechizitorii întocmite de către procurori pentru infracțiuni silvice, precum și inițierea unei campanii publice de conștientizare a pericolului social pe care îl reprezintă infracțiunile silvice.

Studiul Ecopolis a fost realizat pentru perioada 2009-2010 în 10 județe ale țării care reprezintă aproximativ 50% din suprafața împădurită a țării. În această perioadă au fost realizate 112.900 de controale  și au fost constatate 6.650 de infracțiuni. Cea mai mare parte a dosarelor întocmite de parchete nu a ajuns în instanță, procentul variind în județe de la 46% dintre dosare trimise în judecată – cel mai mult – la 3% dintre dosare trimise în judecată – cel mai puțin.


2 comentarii

  1. Pingback: Furtul de lemne | Adrian Bideaua

  2. Pingback: Acad. Victor Giurgiu: Eforturile de protejare a pădurilor, zădărnicite de poftele politicienilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger