Studiu: După sarcină, femeile au picioare mai mari

0

Un studiu care va fi publicat în ediţia din luna martie a revistei American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation susţine că graviditatea unei femei duce la creşterea în dimensiune a picioarelor acesteia, o modificare a corpului care, se pare, devine permanentă.

 

 

Cercetătorii autori ai studiului au măsurat dimensiunile picioarelor mai multor femei (49, mai exact) în perioada în care acestea erau însărcinate şi la cinci luni după ce născuseră. Măsurătorile au indicat faptul că lungimea picioarelor (la cele mai multe dintre femei) crescuse cu 2 până la 10 milimetri în acest interval. 11 dintre aceste femei au recunoscut că, după naştere, şi-au schimbat numărul la pantofi. Concluzia cercetătorilor este că 60 – 70% dintre femei ajung să aibă picioare puţin mai lungi după ce dau naştere unui copil. Studii anterioare acestuia au indicat modificări în dimensiunea picioarelor în timpul sarcinii, dar nu au cercetat dacă aceste schimbări rămân permanente după naşterea copilului. „Am auzit multe femei care se plângeau, după ce au născut, că erau nevoite să îşi cumpere încălţăminte nouă, pentru că picioarele nu le mai încăpeau în cea de dinainte de sarcină”, spune cercetătorul Neil Segal (profesor ortoped la Universitatea Iowa), iar astfel de informaţii sunt cele care l-au pus pe gânduri şi l-au determinat să realizeze cercetarea.

Motivele acestei schimbări pot fi legate de greutatea suplimentară pe care femeia trebuie să o ducă în timpul sarcinii, care pune o presiune mai mare asupra picioarelor, spun cercetătorii. În plus, femeile gravide produc hormoni care afectează ligamentele şi încheieturile (mai exact, ţesuturile care leagă oasele între ele) şi, astfel, este posibil ca structura picioarelor să devină mai maleabilă şi aşa să se producă modificările de dimensiune. Multe dintre femeile implicate în acest recent studiu erau la prima sarcină; se pare că în cazul femeilor aflate la a doua sau a treia sarcină, astfel de modificări nu mai apar (ori sunt insignifiante şi trec neobservate). Aceasta sugerează faptul că numai prima sarcină are un impact real asupra picioarelor femeilor, susţin autorii studiului. Însă pentru a confirma acest lucru este nevoie de un studiu mult mai amplu, afirmă profesorul Segaş. Modificările suferite la nivelul oaselor picioarelor ar putea fi legate de predispoziţia femeilor la risc crescut de dureri de oase sau artrită.

 

Sursa şi foto: Discovery News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger