Studiu: Doi pacienți au învins leucemia cu ajutorul unei noi terapii

0

Cercetătorii au testat cu succes o nouă terapie de tratare a leucemiei care constă în transformarea celulelor din sânge în “asasini” care vânează și omoară celulele canceroase. Până acum, terapia a fost testată pe doar trei pacienți, dar rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare: doi pacienți nu mai au cancer după un an de tratament, iar starea celui de-al treilea s-a îmbunătățit, dar mai are deocamdată cancer. Cercetătorii se pregătesc deja să încerce acet tip de terapie și pe alte tipuri de cancer.

“A funcționat grozav. Am fost surprinși că a mers așa de bine”, spune dr. Carl June, expert în terapia genică la Universitatea din Pennsylvania, care adaugă că trebuie să mai afle cât de mult durează aceste remisii ale cancerului.

În cadrul studiului pe care l-a condus au fost implicați trei pacienți, trei bărbați cu stadii avansate de leucemie limfocitară. În prezent, singurele șane în acest caz sunt transplantul de măduvă sau de celule stem, soluții care nu funcționează întotdeauna și au un grad ridicat de risc.

Cercetătorii lucrează de ani de zile pentru a găsi modalități de a stimula sistemul imunitar în lupta cu cancerul. Încercările anterioare de a modifica genetic celule din sânge numite celule T au avut un succes limitat – celule modificate nu se reproduceau bine și dispăreau repede.

June și colegii săi au făcut modificări procedeului, noua tehnică ducând la o “armată de celule – ucigași în serie” care vânează celulele canceroase. În cadrul experimentului, era luat sânge de la fiecare pacient, iar celule T erau îndepărtate, modificate în laborator, iar apoi milioane de astfel de celule erau introduse înapoi în sângele pacientului în trei infuzii.

Timp de două săptămâni nu s-a întâmplat nimic, apoi unul dintre pacienți, în vâstă de 64 de ani, a început să facă febră, frisoane și să vomite. Toți trei pacienții au dezvoltat, apoi, o afecțiune care apare când mor multe celule canceroase în același timp, semn că terapia funcționează.

Principala complicație a terapiei este determinată de faptul că tehnica distruge și celule care luptă împotriva altor infecții, dar pacienții primesc tratament în acest sens.

Foto: Reuters

Sursa: AP


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger