Studiu: Doar 5% dintre cei care utilizează toaleta se spală, apoi, corect pe mâini

0

După ce utilizează toaleta, 95% dintre persoane nu se spală suficient de mult pe mâini pentru a scăpa de bacteriile care ajung pe piele, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Michigan şi publicat în revista Journal of Environmental Health.

 

 

Acelaşi studiu arată că numai doi din trei utilizatori de toaletă folosesc săpunul ca să se spele pe mâini, iar că, în cazul bărbaţilor, „notele” pentru igiena mâinilor după utilizarea toaletei sunt şi mai mici decât în cazul femeilor. Datele pentru cercetare au fost colectate de studenţi care au devenit observatori incognito ai obiceiurilor oamenilor care foloseau toalete ale barurilor, restaurantelor şi altor locuri publice. În total, ei au monitorizat aproape 4.000 de oameni. Recomandările de sănătate spun ca, după fiecare folosire a toaletei, să ne spălăm mâinile energic cu apă şi săpun pentru cel puţin 15 – 20 de secunde. Dar, în medie, utilizatorii toaletelor îşi spală mâinile pentru numai 6 secunde, iar numai 5% dintre ei îşi spală mâinile peste (sau minim) 15 secunde, susţine studiul citat.

În cazul bărbaţilor, doar jumătate din cei observaţi au folosit săpun şi 15% nu s-au spălat deloc pe mâini. În cazul femeilor, 78% au folosit săpun şi numai 7% nu s-au spălat deloc pe mâini după utilizarea toaletei. „Descoperirile sunt surprinzătoare pentru că alte studii anterioare au relevat o rată mult mai mare a spălatului corect pe mâini după utilizarea toaletei”, spune Carl Borchgrevink, profesor în cadrul Universităţii Michigan. Alte concluzii aduse de acest studiu sunt: oamenii sunt mai reticenţi la a-şi spăla mâinile dacă chiuveta de la baie este murdară, pe când o chiuvetă curată creşte timpul petrecut cu spălatul mâinilor; prezenţa unui semn distinct care să îndemne la spălarea mâinilor încurajează utilizatorii de toaletă să facă acest gest, lucru observat ca fiind eficient mai ales în cazul bărbaţilor. Statisticile de sănătate publică spun că mâinile murdare sunt responsabile pentru 50% dintre bolile şi epidemiile care izbucnesc pe fond alimentar.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger