Studiu: Discuţiile filosofice îi ajută pe copii să se descurce mai bine la matematică şi citire

0

Peste 3.000 de elevi din 48 de şcoli primare din Anglia au participat la un proiect-pilot de studiu, intitulat Filosofia pentru copii. Pe durata unui an, elevii au fost implicaţi în discuţii pe teme cum ar fi adevărul, bunătatea sau dreptatea, iar la sfârşitul proiectului, evaluatorii au observat că participanţii înregistrau rezultate mai bune la matematică şi citire, echivalând cu circa două luni suplimentare de studiu la aceste două materii. Explicaţia acestei corelaţii nu este însă limpede, pentru moment.

 

12wgnphilos

 

Pe durata programului de filosofie pentru copii, elevii cu vârste între 8 şi 11 ani au participat la sesiuni de discuţii conduse chiar de către elevi, pe teme relevante pentru viaţa lor de zi cu zi, cum ar fi deciziile corecte şi bullying-ul. Învăţătorii au avut rolul de moderatori. Programul a fost adaptat după modelul Philosophy for Children, introdus în SUA anilor ’70, iar pilotul implementat în Anglia a fost finanţat de Education Endowment Foundation şi a beneficiat de susţinerea organizaţiei non-profit Society for the Advancement of Philosophical Enquiry and Reflection in Education.

Studiul e evaluare a impactului pe care l-a avut proiectul, derulat de Durham University, arată că elevii participanţi au obţinut rezultate mai bune la matematică şi citire, sugerând că această metodă ar putea fi folosită pentru atenuarea diferenţelor la învăţătură dintre elevii proveniţi din familii mai sărace, unde nu pot primi tot ajutorul necesar pentru lecţii, şi alţi copii care beneficiază de suport. Mai mult, atât cadrele didactice, cât şi elevii care au fost înscrişi la programul-pilot au demonstrat comportamente şi relaţii mai bune cu ceilalţi, iar copii au căpătat mai multă încredere în a se exprima în faţa clasei, mai multă răbdare în a-i asculta pe ceilalţi şi mai multă încredere în sine. Învăţătorii susţin că, în urma discuţiilor filosofice, copiii au început să fie mai activi şi la celelalte ore şi să pună mai multe întrebări.

Sursa: The Guardian

Puteţi citi şi:

Finlanda renunţă la predarea materiilor în şcoli


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger