Studiu: Dinozaurii au fost ucişi de vulcani, nu de un meteorit

1

O cercetare prezentată săptămâna această la conferinţa anuală a American Geophysical Union susţine teoria potrivit căreia dinozaurii ar fi dispărut de pe planetă ca urmare a activităţii vulcanice, nu a impactului devastator cu un meteorit. Există o dezbatere aprinsă între tabere ale oamenilor de ştiinţă privind aceste teorii distincte.

 

 

Activitatea vulcanică din teritoriul Indiei de astăzi şi nu un asteroid ar fi ucis dinozaurii: mai exact, lava scursă timp de zeci de mii de ani din regiunea Deccan Traps ar fi otrăvit cu sulf şi dioxid de carbon atmosfera şi ar fi cauzat extincţia în masă a dinozaurilor, prin încălzire globală şi acidificarea oceanelor. Asta susţine acest cel mai recent studiu în domeniu, realizat de cercetători de la Universitatea Princeton. „Informaţiile de dată recentă ne obligă să reevaluăm cauzele extincţiei dinozaurilor”, consideră geologul Gerta Keller, coordonator al studiului. Ea este de mult timp o susţinătoare a acestei teorii şi a realizat documentări extinse pe această temă.

Cealaltă teorie susţine că impactul cu un meteorit gigant, care a căzut în Mexic acum aproximativ 65 de milioane de ani, a lansat cantităţi uriaşe de praf toxic şi gaze în atmosferă, blocând soarele şi cauzând sufocarea dinozaurilor, respectiv otrăvind viaţa marină. Keller şi echipa ei au analizat sedimente vechi de lavă, descoperite pe coasta de est a Indiei, îngropate la peste 3 kilometri adâncime, care au relevat fosile din perioada asociată dispariţiei dinozaurilor. Echipa descoperise şi alte indicii în favoarea teoriei pe care încearcă să o demonstreze, indicii care puneau sub semnul întrebării cealaltă teorie, a extincţiei cauzate de impactul cu un meteorit. Mai concret, au descoperit sedimente care conţineau iridium, semnătura chimică a unui asteroid, datând din perioada de după extincţia dinozaurilor. „Un meteorit ar fi fost prea mic pentru a cauza extincţia. Impactul lui nu ar fi produs suficient sulf toxic şi dioxid de carbon pentru a cauza extincţia, este posibil să fi înrăutăţit lucrurile, dar nu să le fi provocat”, consideră Keller.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Live Science

 


Un comentariu

  1. Inca un pic si vom afla ca de fapt dinozaurii au murit din cauza luptelor intergalactice sau a civilizatiilor mult prea avansate (terestre sau extraterestre) ce s-au aflat pe acest pamant cu mult timp inaintea aparitiei dinozaurilor..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger