Studiu: Dieta mediteraneeană menţine creierul tânăr

2

Cercetători ai Universităţii Columbia au monitorizat 674 de locuitori ai Manhattan-ului cu vârsta medie de 80 de ani şi au descoperit că, în cazul acelora dintre ei care urmaseră o alimentaţie mediteraneeană (multe verdeţuri, peşte, carne puţină, puţine lactate), creierul lor avea mai multă materie cenuşie şi albă decât în cazul celorlalţi.

Practic, procesul de îmbătrânire în cazul adepţilor dietei mediteraneene fusese încetinit cu cinci ani, arată studiul amintit. Acesta a fost publicat de revista Neurology; autorii săi atrag, însă, atenţia asupra faptului că, în ciuda acestor concluzii, nu se poate spune fără echivoc că o dietă mediteraneeană previne micşorarea creierului, un proces care apare odată cu înaintarea în vârstă. Însă alţi specialişti sunt de acord că noul studiu relevă, încă o dată, faptul că o dietă bogată în verdeţuri şi săracă în carne poate îmbunătăţi sănătatea creierului.

“Există tot mai multe dovezi că a avea o alimentaţie bogată în peşte, legume, zarzavaturi şi nuci face bine creierului”, spune dr. James Pickett, coordonator al departamentului de cercetare în cadrul Societăţii Alzheimer. Acesta adaugă că, pentru a preveni apariţia demenţei odată cu înaintea în vârstă, oamenii nu trebuie doar să mănânce sănătos, ci şi să renunţe la fumat, să facă mişcare în mod regulat şi să încerce să îşi ţină tensiunea sub control.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Grist


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger